Δελτία Τύπου

Δελτίο Τύπου

Αθήνα 22 Φεβρουαρίου 2019

Την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Ποιητικές Απόπειρες – Αποτυπώματα ψυχής», που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Λιβάνη, παρουσίασε την Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου, ο Θεόδωρος Γεωργάκης, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της Αλυσίδας Πολιτισμού «ΙΑΝΟΣ».

Ο Θεόδωρος Γεωργάκης, Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω, Διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου και με πολύχρονη παρουσία στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού διετέλεσε Δήμαρχος Ηλιούπολης επί 16 συνεχή χρόνια και έχει ιδρύσει τον Όμιλο Προετοιμασίας Στελεχών Αυτοδιοίκησης, ξάφνιασε φίλους, συνεργάτες και γνωστούς, επιδιδόμενος σε μια άλλου τύπου έκφραση λόγου και σκέψεων από αυτές που τους είχε συνηθίσει μέχρι σήμερα. Πρόκειται για μια «ποιητική απόπειρα», μια «έκφραση ψυχής», όπως λέει ο ίδιος, ορίζοντας την ποίηση ως «την όποια ψυχική έκφραση του καθενός στο ταξίδι που πορεύεται».

Για το βιβλίο του Θεόδωρου Γεωργάκη μίλησαν η κυρία Έλση Τσουκαράκη, συγγραφέας, η κυρία Δήμητρα Υφαντή – Χρυσικού, Αρεοπαγίτης και λογοτέχνης και ο κ. Αλέκος Αρδαβάνης, γιατρός και λογοτέχνης, όλοι τους διακριτοί και διακεκριμένοι, ο καθένας στον τομέα του, με ένα σημαντικό κοινό στοιχείο: την αγάπη τους για τη Λογοτεχνία και την Ποίηση.

Ποιήματα απήγγειλαν ο γνωστός και αγαπητός στους πολίτες ηθοποιός κ. Χρήστος Φωτίδης και η δημοσιογράφος κυρία Τίνα Γεωργάκη, η οποία έκανε και τον συντονισμό της εκδήλωσης. Τους παρισταμένους καλωσόρισε εκπρόσωπος του «ΙΑΝΟΣ» κ. Παναγιώτης Καφούσιας και στη συνέχεια σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο υπεύθυνος του Εκδοτικού Οίκου Λιβάνη, κ. Ηλίας Λιβάνης. Από τον εκδοτικό οίκο έχουν εκδοθεί ακόμη δύο βιβλία του συγγραφέα («Με Λογισμό και μ’ Όνειρο – Λόγος και Πράξη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» και «Με Αρετή και Τόλμη» - Για τον Πολίτη και τον Άνθρωπο στην Ελλάδα και την Ευρώπη»). Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε με απόδοση εξαιρετικής μουσικής τραγουδιών του Μάνου Χατζηδάκη στο πιάνο, η εκλεκτή μουσικός Θεοδώρα Μουρμούρη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους από την Εκκλησία ο εκπρόσωπος του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Σπυρίδων Κατραμάδος, Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος, ο Αρχιμανδρίτης πατήρ Διονύσιος Χαμαράκης, στον οποίο ο Θεόδωρος Γεωργάκης έχει αφιερώσει και ποίημα για την πολύχρονη ιερατική προσφορά του στην Ηλιούπολη που περιλαμβάνεται στη συλλογή. Επίσης παρέστησαν ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων Αττικής κ. Παύλος Καμάρας καθώς και πολλοί Δήμαρχοι μέλη της ένωσης, Αντιδήμαρχοι και άλλοι. Ακόμη παρέστησαν ανώτατοι και ανώτεροι δικαστικοί λειτουργοί όλων των βαθμίδων του δικαστικού Σώματος, πολλοί καθηγητές της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, εκπρόσωποι φορέων μαζικής δράσης και πλήθος κόσμου.

Οι ανθρώπινες σχέσεις, η αγάπη, ο έρωτας, ο αγώνας της ζωής, ο ακατάλυτος δεσμός της οικογένειας, η μοναξιά, η καθημερινότητα, είναι μερικά μόνο από τα θέματα-πηγές έμπνευσης της ποιητικής– λογοτεχνικής περιπλάνησης του Θεόδωρου Γεωργάκη σε αυτό το βιβλίο.

Τέλος, κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στο βιβλίο, ο αναγνώστης βλέπει στο πρώτο κεφάλαιο τα μηνύματα που δίνει ο συγγραφέας για τον όπου γης συνάνθρωπο, μηνύματα για τη γυναίκα, για τον αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, για τους ήρωες πυροσβέστες που έπεσαν στο καθήκον της προστασίας του δάσους του Υμηττού, καθώς και αφιέρωση στον προκάτοχό του Δήμαρχο Δημήτρη Κιντή. Στο δεύτερο μέρος ο συγγραφέας αναφέρεται αποκαλυπτικά στην Αγάπη και τον Έρωτα. Στο τρίτο αναφέρεται στην οικογένειά του και στο τέταρτο σε ποιητικό, πεζό λόγο σε ιδιαίτερες στιγμές και σε προτροπές για το διάβα της ζωής.

ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Σκρα 14-16 Ηλιούπολη - Τ.Κ. 163 46 - Τηλ.: 210 9922.301

Fax: 210 9733.813

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 25 Μαΐου 2018

Η σχέση της Τέχνης με την Πολιτική, αλλά και «η Αυτοδιοίκηση ως δέκτης και πομπός των μηνυμάτων Τέχνης και Πολιτικής» ήταν τα σημεία αναφοράς και ο κεντρικός κορμός της εκδήλωσης του Ομίλου Προετοιμασίας Στελεχών Αυτοδιοίκησης (ΟΠΣΑ), που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ένωση Καλλιτεχνών και Λογοτεχνών Ηλιούπολης, την Παρασκευή 18 Μαΐου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης.

Στην εισήγησή του ο καθηγητής πανεπιστημίου, κ. Ιάκωβος Ποταμιάνος, Πρόεδρος Τμήματος Θεάτρου Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Διευθυντής Μεταπτυχιακού Προγράμματος Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), σκιαγράφησε μέσω διαφόρων έργων τέχνης, από διαφορετικές περιόδους της Ιστορίας και καλλιτεχνικά ρεύματα, την άμεση σχέση της Τέχνης με τις ιστορικές και πολιτικές συνθήκες κάθε εποχής. Κατέδειξε μάλιστα, με συγκεκριμένα παραδείγματα, πώς ορισμένα έργα τέχνης έπαιξαν κάποιες φορές και προπαγανδιστικό ρόλο. Με το λόγο και την όλη παρουσίαση του θέματος έδωσε άλλη διάσταση, ολικά ευπρόσδεκτη κατά κοινή ομολογία των παρισταμένων.

Από την πλευρά της, η κ. Στέλλα Μουζακιώτου, Διδάκτωρ της Ιστορίας της Τέχνης, Καθηγήτρια – Σύμβουλος ΕΑΠ, αφιέρωσε την εισήγησή της στους «καλλιτέχνες του δρόμου», τους graffiti artists, τα έργα των οποίων φιγουράρουν στους τοίχους των πόλεων, σε σχολεία και δημόσια κτίρια, με τη στήριξη, συχνά, των τοπικών δημοτικών αρχών. Όπως υπογράμμισε, «αν μελετήσει κανείς προσεκτικά τα έργα των δημιουργών graffiti μπορεί να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα για την εξυπνάδα και την ευστροφία των λαών», ενώ τα graffiti χρησιμοποιούνται συχνά από τους πολιτικούς ακτιβιστές για να «περάσουν» τα μηνύματα που επιθυμούν. Και αυτή η διάσταση ικανοποίησε το κοινό.

Ολιγόλεπτες παρεμβάσεις έκαναν, επίσης, ο κ. Κυριάκος Ντηνιακός, ο οποίος, πέτυχε στο λόγο του να γεφυρώσει – να κάνει σύζευξη θεωρίας και πράξης σε σχέση με την Τέχνη, την Πολιτική και την Αυτοδιοίκηση, την οποία υπηρέτησε με εξαιρετική επιτυχία επί σειρά πολλών ετών, ως Δήμαρχος Χαϊδαρίου, λαμβάνοντας δίκαια τον τίτλο του αναμορφωτή αυτής της περιοχής και όχι μόνο. Στη συνέχεια τόσο ο κ. Λεόντιος Πετμεζάς, Ιστορικός Τέχνης, όσο και η κ. Βάσω Ηλιακοπούλου, Εκπαιδευτικός-Εικαστικός Msc Φωτισμού (lighting designer) δεν ακούμπησαν απλά το θέμα, αλλά έδωσαν το στίγμα της Τέχνης σε όλες τις εκφάνσεις και διαστάσεις της. Μάλιστα η κα Ηλιακοπούλου και ως ιδρυτικό μέλος του ΟΠΣΑ, τόνισε τη σημασία των όσων ανέπτυξε περί της τέχνης και της πολιτικής για την αυτοδιοίκηση. Ο κ. Στέλιος Μαρούλης, Πρόεδρος της Ένωσης Καλλιτεχνών και Λογοτεχνών Ηλιούπολης, αφενός αναφέρθηκε και ανέλυσε τη σπουδαία πορεία και τις δραστηριότητες της Ένωσης που εκπροσωπεί και αφετέρου έδωσε τα μηνύματα που αμφίδρομα δίδονται από την Τέχνη και την Λογοτεχνία στην Αυτοδιοίκηση.

Με ομόφωνη μάλιστα απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Καλλιτεχνών και Λογοτεχνών, ο πρόεδρός της απένειμε στον πρόεδρο του ΟΠΣΑ, δικηγόρο Παρ’ Αρείω Πάγω, διδάκτορα Παντείου Πανεπιστημίου και πρώην Δήμαρχο Ηλιούπολης επί τέσσερις τετραετίες, κ. Θεόδωρο Γεωργάκη, τιμητική πλακέτα για την πολύχρονη προσφορά του στους τομείς της τέχνης, του πολιτισμού και της λογοτεχνίας. Όπως υπογράμμισε ο κ. Μαρούλης, «ο Θεόδωρος Γεωργάκης ήταν αυτός που επί δημαρχίας του δημιούργησε τα εργαστήρια ζωγραφικής-αγιογραφίας-φωτογραφίας κ.λ.π. και ενίσχυσε με κάθε τρόπο τους πολιτιστικούς συλλόγους του Δήμου Ηλιούπολης, δίνοντας δημιουργικό βήμα σε δεκάδες πολίτες, όλων των ηλικιών, άντρες και γυναίκες, που επιθυμούσαν να εξελίξουν τα ταλέντα τους και να βρουν διέξοδο στην τέχνη».

Ο Πρόεδρος του Ομίλου και επί δεκαέξι (16) χρόνια Δήμαρχος Ηλιούπολης με πλείστες όσες δραστηριότητες σε πολλά επίπεδα της Αυτοδιοίκησης, του πολιτισμού κ.λ.π. και τα τελευταία δέκα (10) χρόνια στον Όμιλο Προετοιμασίας Στελεχών Αυτοδιοίκησης, έκλεισε με το δικό του σύντομο λόγο, αναφερόμενος στην ανάλυση των εννοιών Τέχνη, Πολιτική, Αυτοδιοίκηση, όπως και στην μεταξύ τους σχέση με στόχο πάντα το όφελος και το ποιοτικό ανέβασμα της πόλης και του πολίτη.

Έκλεισε με τη ρήση “Καλλιτέχνες είναι όσοι κάνουν το τέλος Αρχή” «Εμείς απόψε θέλουμε να φύγουμε από εδώ με την σκέψη – πεποίθηση ότι αισθανόμαστε “καλλιτέχνες” και θα προσπαθούμε πάντα να κάνουμε το Τέλος Αρχή».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί και εκλεκτοί εκπρόσωποι της Εκκλησίας, της Δικαιοσύνης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, της Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, των Συλλόγων και γενικά των φορέων μαζικής δράσης της Ηλιούπολης, καθώς και αρκετοί φίλοι του ΟΠΣΑ και ευαισθητοποιημένοι πολίτες.

 

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Προέδρου του ΟΠΣΑ Θεόδωρου Γεωργάκη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

«Η Μετα-Καλλικράτη Τοπική Αυτοδιοίκηση υπό το φως της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης – Θεωρητική και εμπειρική διερεύνηση» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Θεόδωρου Γεωργάκη, προέδρου του ΟΠΣΑ. Η παρουσίασή του έγινε στις 22 Ιανουαρίου 2018, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ). Το βιβλίο του δικηγόρου παρ’Αρείω Πάγω, διδάκτορος Παντείου Πανεπιστημίου στο Δημόσιο και Αυτοδιοικητικό Δίκαιο και επί 16 χρόνια Δημάρχου Ηλιούπολης, βασίζεται στην ομότιτλη διδακτορική διατριβή του.

Τον συγγραφέα τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί εκπρόσωποι από την Εκκλησία, την πολιτική, το δικαστικό Σώμα, την πανεπιστημιακή κοινότητα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την εκπαίδευση, τους φορείς μαζικής δράσης, αλλά και αρκετοί ενεργοί πολίτες που ενδιαφέρονται για τον τομέα της Αυτοδιοίκησης και της αλληλεπίδρασης που έχει αυτή στην καθημερινότητά τους.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του Προέδρου του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνου Μίχαλου, ως οικοδεσπότη του χώρου πραγματοποίησής της, ενώ ακολούθησε ο χαιρετισμός του νέου Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Δημήτριου Βερβεσού.

Από τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χαιρετισμό-σχολιασμό του βιβλίου απηύθυναν ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ (Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας) και Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης, ο Πρόεδρος της ΠΕΔΑ (Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής) και Δήμαρχος Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη κ. Γιώργος Ιωακειμίδης και ο Πρόεδρος της ΕΝΔΑ (Ένωσης Δημάρχων Αττικής) και πρώην Δήμαρχος Πεύκης κ. Παύλος Καμάρας. Και οι τρεις εξέφρασαν την εκτίμηση ότι το βιβλίο μπορεί ν’ αποτελέσει ένα χρήσιμο πρακτικό εργαλείο για οποιονδήποτε ασχολείται ή ενδιαφέρεται να εμβαθύνει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Για τη δομή, το περιεχόμενο και την επιστημονική αξία του βιβλίου του Θεόδωρου Γεωργάκη μίλησαν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές που συμμετείχαν στην επταμελή επιτροπή από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, ενώπιον της οποίας παρουσίασε την παρούσα διατριβή: ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Άγγελος Κότιος και οι καθηγητές του Παντείου Πανεπιστημίου κ.κ. Μάρω Βενετσανοπούλου και Ιωάννης Φίλος. Ο επιβλέπων καθηγητής κ. Δονάτος Παπαγιάννης δεν μπόρεσε να παραστεί στην εκδήλωση λόγω έκτακτης υποχρέωσης και έστειλε την παρουσίαση-χαιρετισμό του.

Η παρουσίαση έκλεισε με τις ευχαριστίες του συγγραφέα Θεόδωρου Γεωργάκη προς όλους όσους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση της διδακτορικής του διατριβής και στη συνέχεια στην αποτύπωση αυτής στο παρόν βιβλίο, αλλά και προς όλους εκείνους που τον τίμησαν με την παρουσία τους στην εκδήλωση αυτή. Ο κ. Γεωργάκης ανέλυσε την εκτίμησή του για την παραπέρα πορεία της εξέλιξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δεσμεύτηκε να συνεχίσει την ενασχόλησή του με τον νευραλγικό αυτό τομέα, πάντα με κύριο γνώμονα το καλό της πόλης και του πολίτη.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Απόστολος Κακλαμάνης, ο πρώην Υπουργός και πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Λουκάς Αποστολίδης, ο βουλευτής και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, ο βουλευτής Λευκάδος κ. Αθανάσιος Καββαδάς, ο πρώην βουλευτής Λευκάδος κ. Ξενοφών Βεργίνης, ο Γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννης Ιωαννίδης εκ μέρους της Προέδρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Φώφης Γεννηματά. Επίσης, από το Δικαστικό Σώμα παρέστησαν ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ε.τ. και Πρόεδρος του ΑΣΕΠ κ. Ιωάννης Καραβοκύρης, ο Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Κωνσταντίνος Κωστόπουλος, οι Εισαγγελείς του Αρείου Πάγου κ.κ. Γεώργιος Σανιδάς και Παναγιώτης Δημόπουλος, ο Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Γεώργιος Χρυσικός, ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ε.τ. κ. Γεώργιος-Σταύρος Κούρτης, ο Γενικός Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ε.τ. και Αντιπρόεδρος του ΑΣΕΠ κ. Διονύσιος Λασκαράτος, ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Βασίλειος Πλιώτας, ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ε.τ. κ. Γεώργιος Μποροδήμος, οι Πρόεδροι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ.κ. Κωνσταντίνος Μπακάλης και Ιωάννης Σακελλαρίου, ο Αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ. Ανδρέας Χαρλάντης, ο Εισαγγελέας Εφετών κ. Ισίδωρος Ντογιάκος, ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Αθανάσιος Ράντος και οι Πρόεδροι του Διοικητικού Εφετείου κ.κ. Χριστίνα Λέλου, Άννα Ατσαλάκη, Άννα Καλλίρη και Νίκος Μπασέας. Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Οφφικιάλων Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Παναγόπουλος και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Μπότση κ. Πάνος Καραγιάννης.

 

 

ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Σκρα 14-16 Ηλιούπολη - Τ.Κ. 163 46 - Τηλ.: 210 9922.301

Fax: 210 9733.813

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 

Δελτίο Τύπου

 

15 Νοεμβρίου 2017

 

Το παρόν και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης

στο επίκεντρο της εκδήλωσης του ΟΠΣΑ

 

«60 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης: το παρόν και το μέλλον της Ε.Ε.» ήταν το θέμα που απασχόλησε την εκδήλωση του Ομίλου Προετοιμασίας Στελεχών Αυτοδιοίκησης, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης του Δήμου Ηλιούπολης.

Τη ιδιαίτερα επίκαιρη και καθοριστική για το μέλλον της χώρας μας θεματική ενότητα ανέπτυξαν δύο έγκριτοι καθηγητές Πανεπιστημίου: ο κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος, καθηγητής του δικαίου της Ε.Ε. στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ένωσης Ευρωπαϊκού Δικαίου και ο κ. Δονάτος Παπαγιάννης, καθηγητής Δημόσιας Διοίκησης και Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Η προσέλευση διακριτών και διακεκριμένων προσωπικοτήτων καθώς και συνολικά των φίλων του Ομίλου και η συμμετοχή στη συζήτηση που ακολούθησε μετά τις άκρως ενδιαφέρουσες και εμπεριστατωμένες εισηγήσεις των καθηγητών ήταν ενδεικτικές του ενδιαφέροντος, που τρέφουν οι πολίτες για το παρόν και το μέλλον της ΕΕ.

Ο κ. Κανελλόπουλος αφού έκανε αναδρομή στη δημιουργία των τριών Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΕΟΚ,ΕΚΑΧ,ΕΚΑΕ) τη δεκαετία του ’50 από ένα σκληρό πυρήνα κρατών, ανέφερε πως τα δύο κύρια χαρακτηριστικά τους ήταν η εκούσια και ειρηνική διαδικασία ενοποίησης των κρατών και ο υπερεθνικός τους χαρακτήρας. Αποτιμώντας την πορεία της διευρυμένης ΕΕ μέχρι σήμερα, τόνισε πως στα μεγαλύτερα επιτεύγματά της συγκαταλέγονται η πρωτοφανής περίοδος ειρήνης διάρκειας 70 ετών, η ευημερία και η αλληλεγγύη των κρατών-μελών που συμμετέχουν, η δημιουργία μιας εσωτερικής αγοράς 500 εκατομμυρίων πολιτών με συνολικό ΑΕΠ μεγαλύτερο των ΗΠΑ, η δημιουργία της ΟΝΕ και του Ευρώ, οι Κοινές Πολιτικές της (Αγροτική και Εμπορική), καθώς και οι Περιφερειακές Πολιτικές και οι Πολιτικές Αναδιάρθρωσης. Ο κ. Κανελλόπουλος τόνισε πως η ΕΕ αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο εκπροσωπώντας το 18% του διεθνούς εμπορίου και πως η Ελλάδα έχει λάβει μέσα σε 36 χρόνια ως κράτος-μέλος ένα τρισεκατομμύριο ευρώ σε επιχορηγήσεις.

Από την πλευρά του, ο κ. Παναγιάννης τάχθηκε υπέρ της τάσης για «περισσότερη Ευρώπη», πιο ισχυρή ΕΕ, που, όπως υποστήριξε, συμφέρει τη χώρα μας, στο πλαίσιο του αγώνα για μια πολιτική Ευρώπη, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει κατ’ αρχήν μεγαλύτερες υποχωρήσεις στην εθνική κυριαρχία των κρατών-μελών η οποία όμως ανακτάται με τα ευρύτερα οφέλη κυρίως σε θέματα ασφάλειας της χώρας. Χαρακτήρισε την αποχώρηση της Μ.Βρετανίας από την ΕΕ ως «μεγάλη ήττα» αλλά ταυτόχρονα και «μεγάλη ευκαιρία για το επόμενο βήμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης χωρίς τις βρετανικές αντιδράσεις». Όπως υπογράμμισε, γαλλογερμανικός άξονας πρέπει αναπόφευκτα να είναι παρών στις εξελίξεις αλλά και τα μικρότερα κράτη «να ακούγονται, να εκφράζουν τις απόψεις τους, και να υψώνουν τις φωνές τους όπου υπάρχει εθνικό συμφέρον». Τέλος, τάχθηκε υπέρ μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων, ως αναγκαία εξέλιξη για να γίνουν τ’ απαραίτητα βήματα προς τα μπρος, θεωρώντας πιθανότερο σενάριο για το μέλλον της ΕΕ «αυτοί που θέλουν περισσότερα να κάνουν περισσότερα, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα για τα κράτη-μέλη, που προσωρινά δεν μπορούν αλλά επιθυμούν ν’ ακολουθήσουν αργότερα».

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος και ιδρυτής του ΟΠΣΑ, δικηγόρος Παρ΄ Αρείω Πάγω, κ. Θεόδωρος Γεωργάκης, ο οποίος έδωσε το στίγμα των επόμενων εκδηλώσεων του Ομίλου και παρουσιάστρια ήταν η κ. Άννα Παπαϊακώβου, δικηγόρος και ιδρυτικό Μέλος ΟΠΣΑ.

Στην εκδήλωση παρέστησαν:

Εκπρόσωποι της Εκκλησίας, των Δικαστικών Αρχών, της Αυτοδιοίκησης, της Δημοσιογραφίας, της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, των Ανεξάρτητων Αρχών, της Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, πολλών φορέων μαζικής δράσης. Νέοι και νέες καθώς και πλήθος κόσμου διαφόρων επαγγελμάτων.

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολούθησαν τις δύο εισηγήσεις των προαναφερθέντων εισηγητών. Έγιναν ερωτήσεις και τοποθετήσεις με ανάπτυξη υψηλού επιπέδου και ιδιαίτερα χρήσιμης συζήτησης για το φλέγον θέμα της Ευρωπαϊκης Ένωσης συνολικά.

 

 

 

 

Σκρα 14-16 Ηλιούπολη  ΤΚ 16346 Τηλ.:210 9922301 fax.:2109733813

e-mail:omilosopsa@gmail.com

Δελτίο Τύπου

29/6/17

Με την παρουσία πολλών και εκλεκτών φίλων και υποστηρικτών των δράσεων του Ομίλου Προετοιμασίας Στελεχών Αυτοδιοίκησης (ΟΠΣΑ), πραγματοποιήθηκε χθες, στο Δημοτικό Αναψυκτήριο Ηλιούπολης, Ομιλία με θέμα: «Φορολογία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου».

Την θεματική ενότητα ανέπτυξαν οι κ.κ. Σταύρος Γεωργάκης, Οικονομολόγος και Νικόλαος Καβουρίνος, Φοροτεχνικός-Οικονομολόγος

Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, Καθηγητές Πανεπιστημίων και πλήθος κόσμου.

Παρουσιάστρια της εκδήλωσης η κ. Άννα Παπαϊακώβου, Δικηγόρος και Ιδρυτικό Μέλος του ΟΠΣΑ