Δελτία Τύπου

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Δελτίο Τύπου

30/5/16

«Η Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση και ο ρόλος της στην ανάπτυξη των Τοπικών Κοινωνιών ειδικότερα και της οικονομίας της χώρας μας γενικότερα», ήταν το θέμα της εκδήλωσης του Ομίλου Προετοιμασίας Στελεχών Αυτοδιοίκησης, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27/05/16, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης.

Ο πρώτος εισηγητής, Δρ Σαράντος Ψυχάρης, καθηγητής της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ), στην εισήγησή του με θέμα «Η Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση και ο ρόλος της στην ανάπτυξη και την οικονομία», αναφέρθηκε στη σημασία της διδασκαλίας της Υπολογιστικής Επιστήμης και του STEM (Size Technology Engineer Mathematics) στο πλαίσιο της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Πρότεινε τη δημιουργία νέων αναλυτικών προγραμμάτων με δυνατότητα αύξησης των δεξιοτήτων των μαθητών, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία η εκπαίδευση να γίνει οδηγός της ανάπτυξης.

Από την πλευρά του, ο κ. Κωνσταντίνος Ανδριανουπολίτης,   εκπαιδευτικός-ερευνητής, πρόεδρος της Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΤΕΚ), αναφέρθηκε στην «Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, ως μοχλός ανάπτυξης στις τοπικές κοινωνίες». Ο ομιλητής αφού υπογράμμισε τη δυναμική του πτυχίου των ΕΠΑΛ στο χώρο εργασίας, επισήμανε, πως κράτη με υψηλό ποσοστό μαθητών στην επαγγελματική εκπαίδευση έχουν ισχυρή οικονομία και χαμηλά επίπεδα ανεργίας. Αναφέρθηκε, επίσης, στο πρόβλημα της χρηματοδότησης των εργαστηρίων της τεχνικής εκπαίδευσης, προτείνοντας λύσεις σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Την «ιστορία της Τεχνικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα» ανέλυσε ο κ. Χρήστος Κουτουλάκος, διευθυντής 2ου ΕΠΑΛ Σιβιτανιδείου                      Δημόσιας Σχολής Τεχνών & Επαγγελμάτων.  Αναφέρθηκε σε όλους τους ιστορικούς σταθμούς της ΤΕΕ, δίνοντας έμφαση στην ίδρυση της Σχολής Καλών Τεχνών και του Πολυτεχνείου και στην ίδρυση των Πρακτικών Σχολείων από τον Βενιζέλο, της Δημόσιας Ναυτικής Σχολής Πειραιώς κ.λ.π.. Στη συνέχεια παρουσίασε  ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο της Σιβιτανιδείου Σχολής, υπογραμμίζοντας το ρόλο,  που έχει παίξει στην πορεία της Τεχνικής Εκπαίδευσης στη χώρα μας καθώς και το κύρος της ως Κοινωφελές Τεχνικο-επαγγελματικό Ίδρυμα Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Στην παρέμβασή της, η κυρία Λαμπρινή Τασούλα, γεωπόνος-εκπαιδευτικός, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα βελτίωσης των διδακτικών συγγραμμάτων των ΕΠΑΛ, ενώ τόνισε τη συμβολή της τεχνικής εκπαίδευσης στη ανάπτυξη του πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα της χώρας μας.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Θεόδωρος  Γεωργάκης,  δικηγόρος Παρ΄ Αρείω Πάγω, π. Δήμαρχος  Ηλιούπολης  και  Πρόεδρος  του ΟΠΣΑ και παρουσιάστρια η κυρία Άννα Παπαϊακώβου, δικηγόρος  και Ιδρυτικό Μέλος ΟΠΣΑ.

Στο σύντομο σχολιασμό του ο Πρόεδρος του ΟΠΣΑ , κ. Θεόδωρος Γεωργάκης, επεσήμανε: «Τα σχολεία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα ασφαλώς και θα πρέπει να έχουν σχέση με το επάγγελμα. Ο «επαγγελματισμός» και η «εργασία» δεν πρέπει να μείνουν συνώνυμα της εκμετάλλευσης και του πρακτικισμού γιατί έτσι επέρχεται ψυχική και κοινωνική παγίδευση. Θα πρέπει το σχολείο να γυρίζει γύρω από την εργασία , όπως η γη γύρω από τον ήλιο!

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες π. Διονύσιος Χαμαλάκης & π. Σπυρίδων Κατραμάδος, Ιερατικός Προϊστάμενος του Ι.Ν Κοιμήσεως Θεοτόκου Ηλιούπολης, ο Αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου, κ. Γεώργιος Μποροδήμος, ο Δήμαρχος Άνω Λιοσίων κ. Ευάγγελος Χριστοφυλλάκης με τον Αντιδήμαρχο κ. Κυριάκο Χατζηλέρη,  ο Αντιδήμαρχος Δάφνης κ. Αλέξανδρος Λιακόπουλος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ Ηλιούπολης, κ. Κώστας Σεφτελής, ο επικεφαλής της Δημ. Παράταξης «Ηλίου-Πόλις», κ. Χρήστος Κοκοτίνης, ο επικεφαλής της Δημ. Παράταξης «Ενωτικό Αυτοδιοικητικό Κίνημα», κ. Δημήτρης Πανταζόπουλος,  η επικεφαλής της Δημ. Παράταξης «Ηλιούπολη Ανεξάρτητη Κοινωνία Πολιτών», κ. Αργυρώ Πίκουλα, ο επικεφαλής της Δημ. Παράταξης «Ηλιούπολη πάμε μπροστά», κ. Τάσος Ευσταθίου, η Αντιπρόεδρος του Νομικού Προσώπου ΚΑΦΑΔΗΛ , κ. Δήμητρα Κορμά, ο Στρατηγός ε.α κ. Γιάννης Γκογκοζώτος, ο π. Γεν. Διευθυντής της ΣΔΣΤΕ κ. Δημήτριος Μιχαλολιάκος , αντιπροσωπεία Καθηγητών της ΣΔΣΤΕ , πλήθος νεολαίας και άλλων πολιτών.

 

 

Δελτίο Τύπου

24/2/2016

 

«H ελληνική παράδοση, ως ασφαλής παρακαταθήκη και φάρος για το μέλλον και για τη διαρκή δημιουργία πολιτισμού - ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης» ήταν το θέμα της εκδήλωσης του Ομίλου Προετοιμασίας Στελεχών Αυτοδιοίκησης, (ΟΠΣΑ), που πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου Ηλιούπολης.

Οι εκλεκτοί εισηγητές κ.κ. Χαράλαμπος Κυραϊλίδης, καθηγητής –ιστορικός, πρόεδρος Ένωσης Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Ελλάδος, Δήμητρα Ιωάννου,  συγγραφέας – λογοτέχνης και Βάσω Σωτηρίου-Κουτουλάκου, διευθύντρια Παιδείας & Διά Βίου Μάθησης Δήμου Πειραιά, ανέλυσαν το ρόλο της παράδοσης στη ζωή μας και τη σημασία της για το παρόν και το μέλλον μας. Ξεχωριστή νότα στην εκδήλωση έδωσαν οι χορευτές του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού  Συλλόγου «ΑΓ.ΜΗΝΑΣ»            Κερατσινίου, που χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς της Θράκης με τις υπέροχες τοπικές φορεσιές τους.

Την αναγκαιότητα διαφύλαξης και προβολής των παραδοσιακών μας στοιχείων τα οποία αποτελούν διδάγματα για την εθνική μας επιβίωση και προκοπή, επεσήμανε ο κ. Κυραϊλίδης, τονίζοντας πως δεν αποτελεί δείγμα προόδου η περιφρόνηση των παραδόσεων και των εθνικών μας συμβόλων. Από την πλευρά της, η κυρία Ιωάννου υπογράμμισε πως τα ήθη και τα έθιμα, μέσω της επαναληπτικής τους φύσης, συνεισφέρουν στην αίσθηση ένταξης του ατόμου στο σύνολο και καθορισμού της ταυτότητάς του, στοιχεία που αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διατήρηση της ψυχικής του υγείας. Τόνισε, ωστόσο, πως σεβασμός στην παράδοση δεν σημαίνει τυπολατρία. Κλείνοντας τον κύκλο των εισηγήσεων, η κυρία   Σωτηρίου-Κουτουλάκου τόνισε πως η κεντρική εξουσία και ιδιαίτερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχουν δώσει την πρέπουσα σημασία στη χάραξη μακρόπνοων πολιτικών για τη στήριξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της λαϊκής μας παράδοσης, επισημαίνοντας πως η προβολή της ιδιαιτερότητας κάθε περιοχής και η διατήρηση των ιστορικών μας μνημών αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις εξέλιξης. Αυτό το σημαντικό ρόλο μπορεί να παίζει διαρκώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Θεόδωρος Γεωργάκης, δικηγόρος   Παρ΄ Αρείω  Πάγω, π. Δήμαρχος  Ηλιούπολης  και  πρόεδρος  του  ΟΠΣΑ τόνισε πως η παράδοση & ο πολιτισμός μας αποτελούν τον πυλώνα, τον ακρογωνιαίο λίθο, το αγκωνάρι πάνω στα οποία στηρίζεται η οικογένεια, η κοινωνία, η πατρίδα, η χώρα, το έθνος και ασφαλώς οι αρχές και οι αξίες που είναι άκρως αναγκαίο να διέπουν τη ζωή και τη σχέση των ανθρώπων στο παρόν και το μέλλον. Υπερθεμάτισε επίσης σχετικά με το ρόλο που οφείλει να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη διαφύλαξη και τη στήριξη της παράδοσης, ιδιαίτερα στους καιρούς της οικονομικής αλλά και πολιτιστικής κρίσης,  που διανύουμε.

Την εκδήλωση παρουσίασαν οι κυρίες Άννα Παπαϊακώβου, δικηγόρος  και Λαμπρινή Τασούλα, Γεωπόνος ιδρυτικά μέλη του  ΟΠΣΑ.

Μεταξύ των παρισταμένων ήταν: ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Σπυρίδων Κατραμάδος, και άλλοι εκπρόσωποι της Εκκλησίας,  ο κ. Γεώργιος Σανιδάς, Εισαγγελέας            Αρείου Πάγου ε.τ. ο κ. Γεώργιος Κούρτης, Πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου ε.τ., ο κ. Κωνσταντίνος Μπακάλης Πρόεδρος ΝΣΚ ε.τ. ο κ. Γεώργιος Μποροδήμος, Αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου, ε.τ., ο κ. Γιάννης Γκογκοζώτος, Στρατηγός ε.α.  ο κ. Παναγιώτης Πατσαβός, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος, εκπρόσωπος της Περιφερειάρχου Αττικής κ. Ρένας Δούρου, ο κ. Κωνσταντίνος Σεφτελής, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ηλιούπολης , ο κ. Δημήτρης Πανταζόπουλος , επικεφαλής της Παράταξης «Ενωτικό Αυτοδιοικητικό Κίνημα» η κ. Αργυρώ Πίκουλα, Δημοτική Σύμβουλος – Επικεφαλής της Παράταξης «Ανεξάρτητη Κοινωνία Πολιτών», Αντιπροσωπεία από τη Σιβιτανίδειο Δημοσία Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων αποτελούμενη από τους κ. κ. Γεώργιο Κοτονιά,  Βασιλική Ζαφείρη, Μαρία Απέργη, Θεοχάρη Θεοχαρόπουλο, Χρήστο Κουτουλάκο, Ιωάννη Τενέδιο  κ.ά.

 

Επίσης παρέστησαν Πρόεδροι Πολιτιστικών Συλλόγων της Ηλιούπολης και άλλων Δήμων, καθώς και εκπρόσωποι μαζικών φορέων δράσης (Σωματείων, Συνδέσμων, Ενώσεων κλπ)

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Δελτίο Τύπου

23/9/15

 

«Η συμβολή και ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης στην οδική ασφάλεια, στο βιοκλιματικό σχεδιασμό, στο φωτισμό κτιρίων και στην αποφυγή φωτορύπανσης του περιβάλλοντος» ήταν το θέμα της εκδήλωσης του 9ου Κύκλου Ομιλιών - Συζητήσεων του Ο.Π.Σ.Α. που πραγματοποιήθηκε στις 21/09/2015, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης.

Η πρώτη εισήγηση έγινε από τον κ. Στέλιο Ζερεφό, καθηγητή του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, με θέμα «Φωτισμός κτιρίων και αποφυγή φωτορύπανσης του περιβάλλοντος». Ο κ. Ζερεφός επισήμανε πως όλες οι μεγαλουπόλεις αντιμετωπίζουν το ζήτημα της φωτορύπανσης μέσω της διάχυσης ακατάλληλου τεχνητού φωτός στον ουρανό, με σοβαρές συνέπειες όπως η σπατάλη ενέργειας κ.άλ. Αναφέρθηκε σε εναλλακτικές μορφές φωτισμού, που δεν προκαλούν φωτορύπανση, ενώ υπογράμμισε πως, σύμφωνα με μελέτες, η εγκληματική δραστηριότητα δεν αποτρέπεται, όπως πιστεύουμε ευρέως, από την ποσότητα φωτισμού στους δρόμους, καθώς ο υπερβολικός φωτισμός βοηθά τα εγκληματικά στοιχεία στο παράνομο έργο τους.

Ακολούθησε η κυρία Ζωή Κοτσάμπαση, αρχιτέκτων μηχανικός, MSC Βιοκλιματικός Σχεδιασμός Πόλεων & Κτιρίων, με θέμα «Βιοκλιματικός σχεδιασμός κτιρίων. Η αναζήτηση της περιβαλλοντικής ποιότητας». Η κυρία Κοτσάμπαση έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα του ορθού βιοκλιματικού σχεδιασμού στα σύγχρονα κτίρια, που έως τώρα, στην πλειονότητά  τους, ήταν ιδιαίτερα ενεργοβόρα. Ένας τέτοιος σωστός σχεδιασμός προϋποθέτει την αξιοποίηση των ευμενών κλιματολογικών στοιχείων και την αποφυγή των δυσμενών, την άνεση των ενοίκων των κτιρίων και την ενεργειακή οικονομία, μέσω της κάλυψης των αναγκών σε θέρμανση και ψύξη με φυσικούς πόρους.

Ο κύκλος των εισηγήσεων έκλεισε με τον κ. Βασίλη Χρονόπουλο, ανώτατο στέλεχος του Υπουργείου Μεταφορών και π. Αντινομάρχη Αθηνών και αντιπρόεδρο του ΟΠΣΑ, ο οποίος μίλησε για τη «συμβολή και το ρόλο της Αυτοδιοίκησης στην οδική βοήθεια». Όπως επισήμανε, είναι αναγκαίο να θεσπιστεί ειδικό μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση από την πλευρά της πολιτείας, ενώ οι δήμοι πρέπει να κάνουν τον κατάλληλο σχεδιασμό για κυκλοφοριακή υποδομή με κύριο γνώμονα την οδική ασφάλεια. «Κυρίαρχα όμως χρειάζεται η υπεύθυνη, συνεχή και οργανωμένη προσπάθεια όλων μας για να πετύχει η οδική ασφάλεια» τόνισε.

Ανέφερε ως παράδειγμα το Δήμο Ηλιούπολης, ο οποίος σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών, επί Δημαρχίας Θεόδωρου Γεωργάκη, άμεσα σχεδίασε και υλοποίησε ένα πρότυπο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, που ξεχωρίζει και λειτουργεί αποτελεσματικά μέχρι σήμερα

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Θεόδωρος  Γεωργάκης, Δικηγόρος   Παρ΄ Αρείω Πάγω, π. Δήμαρχος  Ηλιούπολης  και  Πρόεδρος  του  ΟΠΣΑ, ενώ την παρουσίαση των ομιλητών έκανε η κυρία Βασιλική Ηλιακοπούλου, ζωγράφος εκπαιδευτικός και ιδρυτικό μέλος του  ΟΠΣΑ. Ειδική παρέμβαση έκανε η κυρία Λαμπρινή Τασούλα, Γεωπόνος Μ.Sc, εκπαιδευτικός, υποψήφια Διδάκτορας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στην εκδήλωση παρέστησαν πλήθος κόσμου παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Μεταξύ των παρισταμένων ήταν: ο κ. Παναγιώτης Πατσαβός, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος, εκπρόσωπος της Περιφερειάρχου Αττικής κ. Ρένας Δούρου, ο κ. Κωνσταντίνος Σεφτελής, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ηλιούπολης, ο κ. Παντελής Ειρηνάκης, π. Δήμαρχος Αγ. Δημητρίου, ο κ. Τάσος Ευσταθίου, Δημοτικός Σύμβουλος – Επικεφαλής της Παράταξης «Ηλιούπολη πάμε μπροστά», ο κ. Χρήστος Νταής, Διευθυντής Μεταφορών και Επικοινωνιών Περιφέρειας Πειραιώς, η κ. Αργυρώ Πίκουλα, Δημοτική Σύμβουλος – Επικεφαλής της Παράταξης «Ανεξάρτητη Κοινωνία Πολιτών», ο κ.   Αλέξανδρος Λιακόπουλος , Αντιδήμαρχος Δήμου Δάφνης-Υμηττού, ο κ. Γιώργος Κυριακόπουλος, Πρόεδρος του Συλλόγου Περιφερειακών Υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής, οι Πρόεδροι Εφετών κ. Άννα Ατσαλάκη και Νίκος Μπασέας, ο  κ. Βασίλης Γλούμης , Διευθυντής της ΔΟΥ  Γλυφάδας, ο κ. Βασίλης Βαρότσης, π. Αντιδήμαρχος Δήμου Ηλιούπολης, Αντιπροσωπεία από τη Σιβιτανίδειο Δημοσία Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων αποτελούμενη από τους κ. κ. Ευθύμιο Κότσαλο, Βασιλική Ζαφείρη, Κωνσταντίνο Χαλκίδη,  Χρήστο Κουτουλάκο , η κ. Βασιλική Σωτηρίου Κουτουλάκου, Διευθύντρια Παιδείας  και Διά Βίου Μάθησης Δήμου Πειραιά και πολλοί άλλοι.

 

 

 

 

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Δελτίο Τύπου


27.5.2015«Προσέγγιση σε μεγάλες μορφές» ήταν το θέμα της ειδικής εκδήλωσης του Ένατου Κύκλου Ομιλιών-Συζητήσεων του Ο.Π.Σ.Α., που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Μαΐου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης.

Το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει δύο ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εισηγήσεις. Ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Παπαθανασίου,  Ιεροκήρυκας του Καθεδρικού Ναού Αθηνών, σκιαγράφησε το βίο του Ιερού Χρυσοστόμου, μιας εξέχουσας μορφής της Εκκλησίας και των γραμμάτων. Όπως επεσήμανε, αυτός ο μεγάλος διδάσκαλος της Ορθοδοξίας, αποτελούσε τον κατεξοχήν ιερουργό των Θείων Μυστηρίων. «Με λόγο ελκυστικό, ο οποίος συμβάδιζε με τον ενάρετο βίο του, Ο Ιερός Χρυσόστομος στόχευε πάντα στην πνευματική εξύψωση των ακροατών και την προβολή του έργου του Χριστού και όχι στην προσωπική του προβολή» τόνισε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Παπαθανασίου, κάνοντας μάλιστα αναφορά σε σημαντικά σημεία του πλούσιου έργου του διδασκάλου της Ορθοδοξίας.

Ο κ. Παναγιώτης Δημακάκος, Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε για τις «Μορφές Αγίων στο σύγχρονο χειρουργικό κρεβάτι». Ο κ. Δημακάκος μετέφερε στο ακροατήριο κάποιες από τις πολλές συγκλονιστικές στιγμές που έζησε πάνω από το χειρουργικό κρεβάτι του Αρεταίειου νοσοκομείου, όταν ως χειρουργός έδινε την «έσχατη μάχη για να κρατήσει στη ζωή τον ετοιμοθάνατο συνάνθρωπο», όπως είπε. Εκείνες τις στιγμές περιέγραψε πώς ζήτησε τη βοήθεια των Αγίων, καθώς, όπως υπογράμμισε, «η Ιατρική είναι ανθρωπιστική και θεία επιστήμη και έχει ιδιαίτερη σημασία η αρμονία μεταξύ θρησκείας και  επιστήμης»δίδοντα;ς έφμαση στο ότι ο ιατρος νοσηλευει και ο θεος θεραπεύει. Είπε ακόμη ότι  «Ο γιατρός έχει τρισυπόστατη παρουσία: πρέπει να μελετά συνεχώς τις επιστημονικές εξελίξεις, να είναι ανθρωπιστής και να είναι επίσης πιστός Χριστιανός» ετσι  κατέληξε ο κ. Δημακάκος.

Την εκδήλωση συντόνισε ο κ.  Θεόδωρος  Γεωργάκης, Δικηγόρος   Παρ΄ Αρείω Πάγω, π. Δήμαρχος  Ηλιούπολης  και  Πρόεδρος  του ΟΠΣΑ, ενώ την παρουσίαση έκανε η κ. Λαμπρινή Τασούλα, Γεωπόνος Αρχιτέκτων τοπίου M.Sc και Ιδρυτικό Μέλος του  ΟΠΣΑ.

Παρέστη στην εκδήλωση πλήθος κόσμου, το οποίο  εκστασιάστηκε από τις ενδιαφέρουσες και αλλιώτικες εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν.  Μεταξύ των παρισταμένων αναφέρουμε :Τον  Μητροπολίτη Βελεστίνου κ. Δαμασκηνό, ως εκπρόσωπο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου , ο οποίος  μετέφερε την ευλογία Του και τον χαιρετισμό Του, τον Αρχιμανδρίτη π. Σεραφείμ Δημητρίου Ιερατικό Προϊστάμενο του Ι.Ν. Αγίας Μαρίνης – Ηλιούπολης καθώς και τον Προϊστάμενο του Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης π. Σωτήριο Χριστοδούλου, τον π. Ευθύμιο Κεμερλή, Ιερατικό Προϊστάμενο του Ι.Ν. Αγ. Αναργύρων, τον π. Παναγιώτη Σαββόπουλο, Ιερατικό Προϊστάμενο του Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής, τον π. Διονύσιο Χαμαράκη  και πολλούς άλλους.

Από τον δικαστικό χώρο παρέστησαν : ο  κ. Ισίδωρος Ντογιάκος, Προϊστάμενος Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, ο κ. Γεώργιος Σανιδάς, Εισαγγελέας          Αρείου Πάγου ε.τ., ο κ. Γεώργιος Παναγιωτόπουλος , Πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας ε.τ , ο κ. Κωνσταντίνος Μπακάλης Πρόεδρος ΝΣΚ ε.τ., ο κ. Ανδρέας Χαρλαύτης Αντιπρόεδρος του ΝΣΚ  & μέλος του ΔΣ της Σιβιτανιδείου Σχολής (ΣΔΣΤΕ), ο κ. Διονύσιος Λασκαράτος, Γεν. Επιτρόπος του Ελεγκτικού Συμβουλίου ε.τ., πολλοί εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, μεταξύ των οποίων: ο π. Δήμαρχος Αγ. Δημητρίου κ. Παντελής Ειρηνάκης, ο κ. Σωτήρης Ανδρέου, π. Δήμαρχος Ταύρου,  ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης κ. Κωνσταντίνος Σεφτελής, εκπρόσωπος του  επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης (κ. Χρήστου Κοκκοτίνη),  του Δήμου Ηλιούπολης,  η κ. Δήμητρα Κορμά,  Αντιπρόεδρος ΚΑΦΑΔΗΛ, η κ. Αργυρώ Πίκουλα, Δημοτική Σύμβουλος Ηλιούπολης και πολλοί άλλοι.

 

Από τον χώρο της εκπαίδευσης παρέστη αντιπροσωπεία εκπαιδευτικών της Σιβιτανιδείου Σχολής , με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Ιδρύματος, κ. Γεώργιο Κοτονιά

 

 

 

 

 

 


Δελτίο Τύπου

«Με αρετή και τόλμη – Για τον πολίτη και τον Άνθρωπο στην Ελλάδα και την Ευρώπη» είναι ο τίτλος του δεύτερου βιβλίου του νομικού και επί 16 χρόνια π. Δημάρχου Ηλιούπολης Θεόδωρου Γεωργάκη, που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 20 Απριλίου, στην κατάμεστη αίθουσα του ΕΒΕΑ, στο κέντρο της Αθήνας. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τον Εκδοτικό Οίκο Α.Α. Λιβάνη.

Στο πάνελ παρουσίασης του βιβλίου συμμετείχαν εκλεκτοί και διακεκριμένοι ομιλητές. Τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο εκπροσώπησε ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος  πατήρ Συμεών ο οποίος με το χαρισματικό του λόγο, μεταξύ άλλων σημαντικών σκέψεων, εξέφρασε την αυθόρμητη ψυχική του διαπίστωση,  πως το βιβλίο διαπνέεται από έναν έντονα εκκλησιαστικό λόγο, ακριβώς γιατί είναι βαθιά εμπειρικός και όχι θεωρητικός και ο λόγος αυτός συνοδεύεται από πράξεις, αλλά και κάθε πράξη βρίσκει το λόγο ύπαρξής της στα πέντε (5) μέρη του βιβλίου,  με ειδικότερη αναφορά στην συμπαντική αναζήτηση του συγγραφέα με την απόπειρα της πνευματικής προσέγγισης με το Δημιουργό, συνομιλώντας μάλιστα μαζί του.

Ακολούθησε η Αρεοπαγίτης κυρία Δημητρούλα Υφαντή-Χρυσικού, η οποία, αφού έκανε εκτενή και εμπεριστατωμένη αναφορά σε όλα τα κεφάλαια του βιβλίου, επισήμανε με τη μεστή και γλαφυρή της ομιλία,  πως ο λόγος του συγγραφέα, μακριά από την ξύλινη γλώσσα της πολιτικής, κατορθώνει να μεταπηδά με άνεση από τη θεωρία στην πράξη, από το ιστορικό παρελθόν στην επικαιρότητα, από τον ιδεαλισμό στον πολιτικό ρεαλισμό.

Ο κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, καθηγητής, π. Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και νυν βουλευτής Επικρατείας,  τόνισε πως το βιβλίο είναι χρήσιμο για όποιον ενδιαφέρεται για τα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και για την Πολιτεία μας γενικότερα, με το όραμα του συγγραφέα να οικοδομήσουμε μια δημιουργική Ελλάδα, βασισμένη στις αρχές του μεταρρυθμιστικού προοδευτισμού και της νέας κοινωνικής συνεννόησης με κλειδί πάντα την ποιοτική παιδεία.

Τον κύκλο των παρουσιάσεων έκλεισε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος κ. Γιώργος Πατούλης, ο οποίος υπογράμμισε πως ο Θεόδωρος Γεωργάκης, όχι μόνο «δίδαξε» ως δήμαρχος επί πολλά χρόνια, αλλά «διδάσκει» και ως συγγραφέας, καθώς στο τόσο επίκαιρο βιβλίο του σηματοδοτεί με τον προφητικό του λόγο ακριβώς τι βρίσκεται μπροστά μας, αλλά και προτείνει τι να κάνουμε,  ως ενεργοί πολίτες για ν’ ανταποκριθούμε στις σύγχρονες προκλήσεις και εξελίξεις.

Από την πλευρά του, ο συγγραφέας, κ. Θ. Γεωργάκης, ευχαρίστησε θερμά τις «Εκδόσεις Λιβάνη» για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του και για την επιμελημένη έκδοση του βιβλίου του,  καθώς  και την ζωγράφο, φίλη και συνεργάτιδα του, κ. Βάσω Ηλιακοπούλου, η οποία φιλοτέχνησε το εξώφυλλο του βιβλίου, όπως επίσης ευχαρίστησε τον κ. Γεώργιο Βοϊκλή, δημοσιογράφο και την φιλόλογο κ. Μαρία Πατρινού Χρήστου για την συμβολή τους.  Υπογράμμισε πως με το δεύτερο αυτό εκδοτικό του εγχείρημα επιχειρεί να ακουμπήσει την πραγματικότητα, καταθέτοντας την εμπειρία του σε μια σειρά κειμένων που αποτελούν τη συμπυκνωμένη πολιτική σκέψη από την όποια προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο και ειδικότερα στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Όπως είπε, προσπαθεί να επισημάνει τα προβλήματα, να μεταφέρει την αγωνία του ευαισθητοποιημένου πολίτη και να προτείνει τομές και λύσεις, με καινοτόμο πνεύμα, όχι μόνο στο πλαίσιο του επιθυμητού,  αλλά και κυρίως του εφικτού.

Την παρουσίαση συντόνισε η δημοσιογράφος κυρία Τίνα Γεωργάκη.

Μεταξύ άλλων, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας,ο εκπρόπωπος του Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεοφίλου, π. Αθανάσιος εκ Λευκάδος ο οποίος μετέφερε τις ευχές και την ευλογία του Σεβασμιωτάτου,  ιερείς της Ηλιούπολης, οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής κ.κ. Απόστολος Κακλαμάνης και Δημήτρης Σιούφας, ο κ. Γεώργιος Χρυσικός, Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου,ο κ. Αθανάσιος Ράντος, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος , ο κ. Ιωάννης Καραβοκύρης, πρόεδρος του Α.Σ.Ε.Π., ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών κ. Ισίδωρος Ντογιάκος, ο κ. Δημήτριος Κυριτσάκης, Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου ε.τ., ο κ. Γεώργιος Σανιδάς, εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ε.τ, ο κ. Κωνσταντίνος Μπακάλης, πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ε.τ., ο κ. Ιωάννης Σακελλαρίου, πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ε.τ., ο κ. Διονύσιος Λασκαράτος, Γενικός Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ε.τ., ο κ. Γιώργος Μποροδήμος, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο κ. Κωνσταντίνος Δημόπουλος, π. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Δονάτος Παπαγιάννης, καθηγητής Πανεπιστημίου,ο κ. Θεόδωρος Παναγόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο κ. Ιωάννης Φίλος, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου,   η κυρία Σοφία Βούλτεψη, βουλευτής Β’ Αθήνας, ο κ. Αθανάσιος Κυριαζής, καθηγητής Πανεπιστημίου και ΓΓ του Υπουργείου Παιδείας, ο κ. Παύλος Καμάρας, πρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων Αττικής,  οι Δήμαρχοι: κ. Θάνος Βεζυργιάννης, κ. Κωνσταντίνος Κόκκορης, κ. Ανδρέας Μάρκου, κ. Λάμπρος Κασαγιάννης, ο κ. Κρίτος Νεόφυτος, ο κ. Βασίλης Ξένος, ο κ. Ευάγγελος Χριστοφυλάκης, ο κ. Γιάννης Αναγνώστου, ο κ. Κωνσταντίνος Αναστόπουλος, ο κ. Κωνσταντίνος Μακρυνόρης, ο κ. Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος, οκ. Γιώργος Κουράσης και πολλοί άλλοι από το Δικαστικό Σώμα, την Αυτοδιοίκηση, την Πανεπιστημιακή και γενικά Εκπαιδευτική Κοινότητα και από άλλους χώρους.