Δελτία Τύπου

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Δελτίο Τύπου


27.5.2015«Προσέγγιση σε μεγάλες μορφές» ήταν το θέμα της ειδικής εκδήλωσης του Ένατου Κύκλου Ομιλιών-Συζητήσεων του Ο.Π.Σ.Α., που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Μαΐου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης.

Το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει δύο ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εισηγήσεις. Ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Παπαθανασίου,  Ιεροκήρυκας του Καθεδρικού Ναού Αθηνών, σκιαγράφησε το βίο του Ιερού Χρυσοστόμου, μιας εξέχουσας μορφής της Εκκλησίας και των γραμμάτων. Όπως επεσήμανε, αυτός ο μεγάλος διδάσκαλος της Ορθοδοξίας, αποτελούσε τον κατεξοχήν ιερουργό των Θείων Μυστηρίων. «Με λόγο ελκυστικό, ο οποίος συμβάδιζε με τον ενάρετο βίο του, Ο Ιερός Χρυσόστομος στόχευε πάντα στην πνευματική εξύψωση των ακροατών και την προβολή του έργου του Χριστού και όχι στην προσωπική του προβολή» τόνισε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Παπαθανασίου, κάνοντας μάλιστα αναφορά σε σημαντικά σημεία του πλούσιου έργου του διδασκάλου της Ορθοδοξίας.

Ο κ. Παναγιώτης Δημακάκος, Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε για τις «Μορφές Αγίων στο σύγχρονο χειρουργικό κρεβάτι». Ο κ. Δημακάκος μετέφερε στο ακροατήριο κάποιες από τις πολλές συγκλονιστικές στιγμές που έζησε πάνω από το χειρουργικό κρεβάτι του Αρεταίειου νοσοκομείου, όταν ως χειρουργός έδινε την «έσχατη μάχη για να κρατήσει στη ζωή τον ετοιμοθάνατο συνάνθρωπο», όπως είπε. Εκείνες τις στιγμές περιέγραψε πώς ζήτησε τη βοήθεια των Αγίων, καθώς, όπως υπογράμμισε, «η Ιατρική είναι ανθρωπιστική και θεία επιστήμη και έχει ιδιαίτερη σημασία η αρμονία μεταξύ θρησκείας και  επιστήμης»δίδοντα;ς έφμαση στο ότι ο ιατρος νοσηλευει και ο θεος θεραπεύει. Είπε ακόμη ότι  «Ο γιατρός έχει τρισυπόστατη παρουσία: πρέπει να μελετά συνεχώς τις επιστημονικές εξελίξεις, να είναι ανθρωπιστής και να είναι επίσης πιστός Χριστιανός» ετσι  κατέληξε ο κ. Δημακάκος.

Την εκδήλωση συντόνισε ο κ.  Θεόδωρος  Γεωργάκης, Δικηγόρος   Παρ΄ Αρείω Πάγω, π. Δήμαρχος  Ηλιούπολης  και  Πρόεδρος  του ΟΠΣΑ, ενώ την παρουσίαση έκανε η κ. Λαμπρινή Τασούλα, Γεωπόνος Αρχιτέκτων τοπίου M.Sc και Ιδρυτικό Μέλος του  ΟΠΣΑ.

Παρέστη στην εκδήλωση πλήθος κόσμου, το οποίο  εκστασιάστηκε από τις ενδιαφέρουσες και αλλιώτικες εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν.  Μεταξύ των παρισταμένων αναφέρουμε :Τον  Μητροπολίτη Βελεστίνου κ. Δαμασκηνό, ως εκπρόσωπο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου , ο οποίος  μετέφερε την ευλογία Του και τον χαιρετισμό Του, τον Αρχιμανδρίτη π. Σεραφείμ Δημητρίου Ιερατικό Προϊστάμενο του Ι.Ν. Αγίας Μαρίνης – Ηλιούπολης καθώς και τον Προϊστάμενο του Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης π. Σωτήριο Χριστοδούλου, τον π. Ευθύμιο Κεμερλή, Ιερατικό Προϊστάμενο του Ι.Ν. Αγ. Αναργύρων, τον π. Παναγιώτη Σαββόπουλο, Ιερατικό Προϊστάμενο του Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής, τον π. Διονύσιο Χαμαράκη  και πολλούς άλλους.

Από τον δικαστικό χώρο παρέστησαν : ο  κ. Ισίδωρος Ντογιάκος, Προϊστάμενος Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, ο κ. Γεώργιος Σανιδάς, Εισαγγελέας          Αρείου Πάγου ε.τ., ο κ. Γεώργιος Παναγιωτόπουλος , Πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας ε.τ , ο κ. Κωνσταντίνος Μπακάλης Πρόεδρος ΝΣΚ ε.τ., ο κ. Ανδρέας Χαρλαύτης Αντιπρόεδρος του ΝΣΚ  & μέλος του ΔΣ της Σιβιτανιδείου Σχολής (ΣΔΣΤΕ), ο κ. Διονύσιος Λασκαράτος, Γεν. Επιτρόπος του Ελεγκτικού Συμβουλίου ε.τ., πολλοί εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, μεταξύ των οποίων: ο π. Δήμαρχος Αγ. Δημητρίου κ. Παντελής Ειρηνάκης, ο κ. Σωτήρης Ανδρέου, π. Δήμαρχος Ταύρου,  ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης κ. Κωνσταντίνος Σεφτελής, εκπρόσωπος του  επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης (κ. Χρήστου Κοκκοτίνη),  του Δήμου Ηλιούπολης,  η κ. Δήμητρα Κορμά,  Αντιπρόεδρος ΚΑΦΑΔΗΛ, η κ. Αργυρώ Πίκουλα, Δημοτική Σύμβουλος Ηλιούπολης και πολλοί άλλοι.

 

Από τον χώρο της εκπαίδευσης παρέστη αντιπροσωπεία εκπαιδευτικών της Σιβιτανιδείου Σχολής , με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Ιδρύματος, κ. Γεώργιο Κοτονιά

 

 

 

 

 

 


Δελτίο Τύπου

«Με αρετή και τόλμη – Για τον πολίτη και τον Άνθρωπο στην Ελλάδα και την Ευρώπη» είναι ο τίτλος του δεύτερου βιβλίου του νομικού και επί 16 χρόνια π. Δημάρχου Ηλιούπολης Θεόδωρου Γεωργάκη, που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 20 Απριλίου, στην κατάμεστη αίθουσα του ΕΒΕΑ, στο κέντρο της Αθήνας. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τον Εκδοτικό Οίκο Α.Α. Λιβάνη.

Στο πάνελ παρουσίασης του βιβλίου συμμετείχαν εκλεκτοί και διακεκριμένοι ομιλητές. Τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο εκπροσώπησε ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος  πατήρ Συμεών ο οποίος με το χαρισματικό του λόγο, μεταξύ άλλων σημαντικών σκέψεων, εξέφρασε την αυθόρμητη ψυχική του διαπίστωση,  πως το βιβλίο διαπνέεται από έναν έντονα εκκλησιαστικό λόγο, ακριβώς γιατί είναι βαθιά εμπειρικός και όχι θεωρητικός και ο λόγος αυτός συνοδεύεται από πράξεις, αλλά και κάθε πράξη βρίσκει το λόγο ύπαρξής της στα πέντε (5) μέρη του βιβλίου,  με ειδικότερη αναφορά στην συμπαντική αναζήτηση του συγγραφέα με την απόπειρα της πνευματικής προσέγγισης με το Δημιουργό, συνομιλώντας μάλιστα μαζί του.

Ακολούθησε η Αρεοπαγίτης κυρία Δημητρούλα Υφαντή-Χρυσικού, η οποία, αφού έκανε εκτενή και εμπεριστατωμένη αναφορά σε όλα τα κεφάλαια του βιβλίου, επισήμανε με τη μεστή και γλαφυρή της ομιλία,  πως ο λόγος του συγγραφέα, μακριά από την ξύλινη γλώσσα της πολιτικής, κατορθώνει να μεταπηδά με άνεση από τη θεωρία στην πράξη, από το ιστορικό παρελθόν στην επικαιρότητα, από τον ιδεαλισμό στον πολιτικό ρεαλισμό.

Ο κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, καθηγητής, π. Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και νυν βουλευτής Επικρατείας,  τόνισε πως το βιβλίο είναι χρήσιμο για όποιον ενδιαφέρεται για τα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και για την Πολιτεία μας γενικότερα, με το όραμα του συγγραφέα να οικοδομήσουμε μια δημιουργική Ελλάδα, βασισμένη στις αρχές του μεταρρυθμιστικού προοδευτισμού και της νέας κοινωνικής συνεννόησης με κλειδί πάντα την ποιοτική παιδεία.

Τον κύκλο των παρουσιάσεων έκλεισε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος κ. Γιώργος Πατούλης, ο οποίος υπογράμμισε πως ο Θεόδωρος Γεωργάκης, όχι μόνο «δίδαξε» ως δήμαρχος επί πολλά χρόνια, αλλά «διδάσκει» και ως συγγραφέας, καθώς στο τόσο επίκαιρο βιβλίο του σηματοδοτεί με τον προφητικό του λόγο ακριβώς τι βρίσκεται μπροστά μας, αλλά και προτείνει τι να κάνουμε,  ως ενεργοί πολίτες για ν’ ανταποκριθούμε στις σύγχρονες προκλήσεις και εξελίξεις.

Από την πλευρά του, ο συγγραφέας, κ. Θ. Γεωργάκης, ευχαρίστησε θερμά τις «Εκδόσεις Λιβάνη» για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του και για την επιμελημένη έκδοση του βιβλίου του,  καθώς  και την ζωγράφο, φίλη και συνεργάτιδα του, κ. Βάσω Ηλιακοπούλου, η οποία φιλοτέχνησε το εξώφυλλο του βιβλίου, όπως επίσης ευχαρίστησε τον κ. Γεώργιο Βοϊκλή, δημοσιογράφο και την φιλόλογο κ. Μαρία Πατρινού Χρήστου για την συμβολή τους.  Υπογράμμισε πως με το δεύτερο αυτό εκδοτικό του εγχείρημα επιχειρεί να ακουμπήσει την πραγματικότητα, καταθέτοντας την εμπειρία του σε μια σειρά κειμένων που αποτελούν τη συμπυκνωμένη πολιτική σκέψη από την όποια προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο και ειδικότερα στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Όπως είπε, προσπαθεί να επισημάνει τα προβλήματα, να μεταφέρει την αγωνία του ευαισθητοποιημένου πολίτη και να προτείνει τομές και λύσεις, με καινοτόμο πνεύμα, όχι μόνο στο πλαίσιο του επιθυμητού,  αλλά και κυρίως του εφικτού.

Την παρουσίαση συντόνισε η δημοσιογράφος κυρία Τίνα Γεωργάκη.

Μεταξύ άλλων, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας,ο εκπρόπωπος του Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεοφίλου, π. Αθανάσιος εκ Λευκάδος ο οποίος μετέφερε τις ευχές και την ευλογία του Σεβασμιωτάτου,  ιερείς της Ηλιούπολης, οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής κ.κ. Απόστολος Κακλαμάνης και Δημήτρης Σιούφας, ο κ. Γεώργιος Χρυσικός, Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου,ο κ. Αθανάσιος Ράντος, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος , ο κ. Ιωάννης Καραβοκύρης, πρόεδρος του Α.Σ.Ε.Π., ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών κ. Ισίδωρος Ντογιάκος, ο κ. Δημήτριος Κυριτσάκης, Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου ε.τ., ο κ. Γεώργιος Σανιδάς, εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ε.τ, ο κ. Κωνσταντίνος Μπακάλης, πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ε.τ., ο κ. Ιωάννης Σακελλαρίου, πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ε.τ., ο κ. Διονύσιος Λασκαράτος, Γενικός Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ε.τ., ο κ. Γιώργος Μποροδήμος, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο κ. Κωνσταντίνος Δημόπουλος, π. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Δονάτος Παπαγιάννης, καθηγητής Πανεπιστημίου,ο κ. Θεόδωρος Παναγόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο κ. Ιωάννης Φίλος, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου,   η κυρία Σοφία Βούλτεψη, βουλευτής Β’ Αθήνας, ο κ. Αθανάσιος Κυριαζής, καθηγητής Πανεπιστημίου και ΓΓ του Υπουργείου Παιδείας, ο κ. Παύλος Καμάρας, πρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων Αττικής,  οι Δήμαρχοι: κ. Θάνος Βεζυργιάννης, κ. Κωνσταντίνος Κόκκορης, κ. Ανδρέας Μάρκου, κ. Λάμπρος Κασαγιάννης, ο κ. Κρίτος Νεόφυτος, ο κ. Βασίλης Ξένος, ο κ. Ευάγγελος Χριστοφυλάκης, ο κ. Γιάννης Αναγνώστου, ο κ. Κωνσταντίνος Αναστόπουλος, ο κ. Κωνσταντίνος Μακρυνόρης, ο κ. Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος, οκ. Γιώργος Κουράσης και πολλοί άλλοι από το Δικαστικό Σώμα, την Αυτοδιοίκηση, την Πανεπιστημιακή και γενικά Εκπαιδευτική Κοινότητα και από άλλους χώρους.

 

 

 

 

 


 

e-mail: opsa@gmail.com

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

1/04/2015

Την Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015 ο Όμιλος Προετοιμασίας Στελεχών Αυτοδιοίκησης (ΟΠΣΑ) συνδιοργάνωσε με τον Δήμο Αλίμου, Ομιλία – Συζήτηση με δύο πολύ  επίκαιρα και σημαντικά θέματα:

  1. «Πρόγραμμα «Καλλικράτης». Σκοπός, Λειτουργία στην πράξη –

αγκυλώσεις  , Προοπτικές  και νέες προτάσεις για την αναβάθμισή

του».

  1. «Κανόνες λειτουργίας Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ), σύμφωνα με  τις συνθήκες της Ε.Ε – συνέπειες για την Ελλάδα».

 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλίμου, παρουσία αρκετών εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας,  και πολλών πολιτών που ενδιαφέρονται να εντρυφήσουν στους μηχανισμούς της αυτοδιοίκησης και τα προβλήματά της.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Ο.Π.Σ.Α, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και π. Δήμαρχος Ηλιούπολης, κ. Θεόδωρος Γεωργάκης, ο οποίος αφού  χαιρέτησε τους παρισταμένους  έκανε μια σύντομη αναφορά στο Πρόγραμμα Καλλικράτης , επισήμανε όμως  τις στρεβλώσεις, παρανοήσεις και παρερμηνείες που αντιμετωπίζουν οι αυτοδιοικητικοί, με τον παράλληλα  ισχύοντα Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (Ν.3463/2006)  και με τον Νόμο Καλλικράτη (3852/2010). Είπε επίσης χαρακτηριστικά ότι ο Δήμαρχος πρέπει να λειτουργεί όχι ως ο άρχων της πόλης, αλλά ως απλός εργάτης που δουλεύει μάλιστα σκληρά και επίπονα πολλές φορές, μέχρι οι συμπολίτες του να  αποδεχτούν και να  παραδεχτούν το έργο του.

Κατόπιν το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Αλίμου κ. Ανδρέας Κονδύλης, ο οποίος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΟΠΣΑ για την παρουσία του Ομίλου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου και παράλληλα  επισήμανε την αναγκαιότητα τέτοιων ενημερωτικών εκδηλώσεων για τους πολίτες και το κοινωνικό σύνολο. Συγχρόνως  αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα προσθήκης  και  προσαρμογής του Νόμου Καλλικράτη στις σημερινές, πραγματικές ανάγκες των ΟΤΑ.

Την πρώτη εισήγηση με θέμα«Πρόγραμμα «Καλλικράτης». Σκοπός, Λειτουργία στην πράξη –  αγκυλώσεις  , Προοπτικές  και νέες προτάσεις για την αναβάθμισή   του».

ανέπτυξε o κ. Πάνος Ζυγούρης, δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω, νομικός σύμβουλος ΚΕΔΕ.

Όπως επεσήμανε ο κ. Ζυγούρης, ενώ ήταν υπαρκτή η ανάγκη για τη θέσπιση ενός νέου θεσμικού πλαισίου ώστε να κατοχυρωθεί η διοικητική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να της εκχωρηθούν σημαντικές αρμοδιότητες που δεν υπήρχαν πριν,  δυστυχώς κατά την εφαρμογή του Καλλικράτη, παρουσιάστηκαν πολλές αγκυλώσεις  και στρεβλώσεις.

Οι προτάσεις που ο ίδιος έκανε σύμφωνα με την τεράστια εμπειρία και εξειδίκευση του στα αυτοδιοικητικά θέματα ήταν οι εξής:

1. Να υπάρξει άμεσα εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου και ενοποίηση των δύο κωδίκων και

2. Να γίνει άμεσα κωδικοποίηση των διατάξεων για την είσπραξη των εσόδων.

«Κανόνες λειτουργίας Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ), σύμφωνα με  τις συνθήκες της Ε.Ε – συνέπειες για την Ελλάδα» ήταν το θέμα της εισήγησης του κ. Παναγιώτη Κανελλόπουλου, Ομότιμου Καθηγητή Ευρωπαϊκού Δικαίου του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Η ομιλία του  ξεκίνησε με μια λεπτομερή αναφορά στις ιστορικές για την Ευρωπαϊκή Ένωση   Συνθήκες της Ρώμης (1957) και του Μάαστριχτ (1992) καθώς όπως επισήμανε ο κ. Καθηγητής «ήταν πραγματικά   πλούσιο το οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό και πολιτισμικό περιεχόμενο αυτών , αλλά εκείνο πού τις έκανε κορυφαίες συνθήκες  ήταν ότι  διατηρούσαν  ταυτόχρονα και την ισοτιμία των συμμετεχόντων κρατών».

Κατόπιν ανέλυσε τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των Κρατών –Μελών της ΕΕ, τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης και τους κανόνες λειτουργίας κατά την άσκηση της οικονομικής και νομισματικής τους κυρίως πολιτικής. Στο τέλος της εισήγησης του  αναφέρθηκε στη δυνατότητα αποκοπής ή αποχώρησης της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και στις πιθανές  συνέπειες.

Παρουσιάστριες  ήταν η κυρία Άννα Παπαϊακώβου , Δικηγόρος και η κ. Λαμπρινή Τασούλα, Γεωπόνος και οι δυο  ιδρυτικά μέλη  του ΟΠΣΑ.

 


Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν πληροφορίες για τις δραστηριότητες του Ο.Π.Σ.Α. αλλά και να επικοινωνήσουν με τα στελέχη του στην ιστοσελίδα του Ομίλου: www.opsa.gr και στο τηλ. 210 9922301.

 

 

 

 

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Δελτίο Τύπου

12/2/15

Το δεύτερο βιβλίο Ομιλιών - Σεμιναρίων για την περίοδο 2011-2014 του Ο.Π.Σ.Α, με τίτλο

«Η Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη», παρουσιάστηκε την Τετάρτη 11.2.2015,

στην αίθουσα θεάτρου του Δημαρχιακού Μεγάρου Ηλιούπολης.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Ομίλου και επί 16 χρόνια Δήμαρχος Ηλιούπολης,

κ. Θεόδωρος Γεωργάκης, ο οποίος σκιαγράφησε την έως τώρα 8ετή πορεία του Ο.Π.Σ.Α.,

θέτοντας τους στόχους για τη συνέχιση του έργου του Ομίλου στον τομέα της προετοιμασίας

στελεχών Αυτοδιοίκησης και σκεπτόμενων πολιτών, που ενδιαφέρονται για τα κοινά.
Στο πάνελ της παρουσίασης του βιβλίου συμμετείχαν εξέχοντες ομιλητές, οι οποίοι

συνέβαλαν με τις τοποθετήσεις τους στα σεμινάρια του Ο.Π.Σ.Α. και στην έως τώρα

επιτυχία του Ομίλου. Επίσης, στην εκδήλωση παρέστησαν οι ομιλητές της περιόδου

2011-2014 (σε σύνολο 52), των οποίων οι ομιλίες-διαλέξεις εμπεριέχονται στο παραπάνω βιβλίο.
Ο κ. Ιωάννης Καραβοκύρης, πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου ε.τ. και νυν Πρόεδρος του Α.Σ.Ε.Π,

χαρακτήρισε «πολύτιμο εργαλείο» για όσους ασχολούνται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση,

τις γνώσεις που προσφέρει με τα σεμινάριά του ο Όμιλος. Ο κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος,

πρόεδρος του ΕΒΕΑ, εξήρε το ρόλο του Ο.Π.Σ.Α. που μπορεί να συμβάλει με το επιμορφωτικό

του έργο στην προώθηση της ανάπτυξης και της κοινωνικής μέριμνας σε τοπικό επίπεδο.

Ακολούθησε ο κ. Γιώργος Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε.,

ο οποίος υποστήριξε πως το βιβλίο αυτό συγκεντρώνει, στο πλαίσιο των ομιλιών-σεμιναρίων,

όλες τις αρετές,  που πρέπει να διαθέτουν οι δημόσιοι άρχοντες καθώς και όλοι όσοι ασχολούνται

με τα κοινά και είναι ενεργοί πολίτες. Ο κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος, καθηγητής Πανεπιστημίου

Πειραιώς, επεσήμανε πως ο Όμιλος αποτελεί στην ουσία Σχολή στον τομέα της Αυτοδιοίκησης,

αφού με το πρόγραμμά του και τα εξαιρετικά και συνάμα πολυποίκιλα θέματα, τα οποία

αναπτύσσει και μάλιστα κατά τρόπο επιστημονικό, συμβάλλει στη συνεχή απόκτηση

γνώσεων από διοικούντες και πολίτες, γεγονός τόσο σημαντικό στην εποχή μας.

Την παρουσίαση του βιβλίου έκλεισε ο κ. Παύλος Καμάρας, πρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων

Αττικής, ο οποίος μάλιστα εκτός των άλλων πρότεινε απευθυνόμενος στον παριστάμενο – ομιλητή,

Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας κ. Πατούλη να χρησιμοποιήσει τον Ο.Π.Σ.Α,

ως σχολή των αιρετών της Αυτοδιοίκησης και συνάμα υπέδειξε όπως το βιβλίο διανεμηθεί

σε όλους τους Δήμους της χώρας, ως ένα απαραίτητο εγχειρίδιο σωστής άσκησης εξουσίας

σε τοπικό επίπεδο και πάντα προς όφελος του πολίτη.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη βράβευση τριών εξεχουσών προσωπικοτήτων της ελληνικής

κοινωνίας, που στήριξαν από την έναρξη της ιδρύσεώς του  και εξακολουθούν να υποστηρίζουν

το έργο του ΟΠΣΑ. Οι δύο από αυτούς είναι διακεκριμένοι λειτουργοί της Δικαιοσύνης,

οι κ.κ. Ιωάννης Καραβοκύρης, πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου ε.τ. και νυν πρόεδρος του Α.Σ.Ε.Π

και Ιωάννης Σακελαρίου,  πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ε.τ. και ο

κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος,  πρόεδρος του ΕΒΕΑ, ξεχωρίζει με την προσφορά του

στο χώρο της ελληνικής εμπορικής και βιομηχανικής αγοράς, αλλά και της με κάθε τρόπο

στήριξης του έργου του Ομίλου.

 

Δείτε σχετικό link:https://www.youtube.com/watch?v=2gqzd3hzeGs


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Δελτίο Τύπου

16/10/14

Ο Μανώλης Σφακιανάκης στην εκδήλωση του ΟΠΣΑ: Στις πρώτες θέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο η ελληνική Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

«Πολεμάμε για το Διαδίκτυο, δεν είμαστε εχθροί του Διαδικτύου» τόνισε ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης, Ταξίαρχος– Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο του 4ου σεμιναρίου του Η΄ Κύκλου Ομιλιών-Συζητήσεων του ΟΠΣΑ, με θεματική ενότητα: «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, Social Media (Σελίδες Κοινωνικής Δικτύωσης) – Επιρροές στη Νεολαία – Κίνδυνοι – Πρόληψη – Προστασία», που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16/10, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΠΕ στην Ηλιούπολη.

Όπως είπε ο κ. Σφακιανάκης, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της χώρας μας, που απαρτίζεται αυτή τη στιγμή από 80 εμπειρότατους αστυνομικούς οι οποίοι ταξιδεύουν σε όλη τη χώρα, θ’ αναλάβει το 2015 την εκπαίδευση αστυνομικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο στους τομείς της κυβερνοασφάλειας και της εγκληματικότητας μέσω πιστωτικών καρτών.

1068 αποτροπές αυτοκτονιών νέων τον τελευταίο χρόνο

Συγκλονιστικά ήταν τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Σφακιανάκης για το cyberbullying (εκφοβισμός νέων μέσω διαδικτύου) που ευτυχώς στη χώρα μας παραμένει ακόμη σε χαμηλά επίπεδα, όπως είπε, στη διάρκεια της ομιλίας του με το παραπάνω  θέμα.  Σε αρκετές περιπτώσεις η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει κληθεί ν’ αποτρέψει απόπειρες αυτοκτονιών νέων ανθρώπων σε live σύνδεση με chat rooms του Διαδικτύου. Όπως τόνισε, μέσω του cyberalert, της «κόκκινης» γραμμής της Δίωξης που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, έχουν ειδοποιηθεί οι αρμόδιοι αστυνομικοί και χάρη στην ταχύτατη κινητοποίησή τους έχουν αποτραπεί το τελευταίο έτος 1068 απόπειρες αυτοκτονίας νέων σε real time στο Διαδίκτυο. Σε 180-200 από αυτές τις διασώσεις οι νέοι νοσηλεύτηκαν σε εντατικές μονάδες νοσοκομείων αλλά όλες οι περιπτώσεις είχαν θετική εξέλιξη.

Ένα τμήμα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ασχολείται επίσης αποκλειστικά με την καταπολέμηση της διακίνησης παιδικής πορνογραφίας μέσω διαδικτύου, εντοπίζοντας τα ηλεκτρονικά «ίχνη» των παιδόφιλων ή αλλιώς «αρπακτικών», όπως τους ονομάζουν στη Δίωξη, μέσα σε chatrooms όπου έρχονται σε επαφή με τα ανυποψίαστα θύματά τους.

Μπορεί η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να «πολεμάει» όλες τις σύγχρονες μορφές εγκληματικότητας μέσω διαδικτύου, αλλά ο κ. Σφακιανάκης επιμένει πως ο διαδικτυακός κόσμος και τα social media είναι μαγικά και δίνουν πολλές ευκαιρίες, αλλά όλα πρέπει να γίνονται με μέτρο και με όλα τα απαραίτητα προστατευτικά «κλειδιά» που έχουμε στη διάθεσή μας.

Τη δεύτερη εισήγηση με θέμα «Παιδεία και Αυτοδιοίκηση σε συνεργασία για την στήριξη των Νέων με ολική ποιότητα στον επαγγελματικό τους προσανατολισμό και την εξεύρεση εργασίας», ανέπτυξε ο κ. Ιωάννης Λυμπέρης, π. Γενικός Διευθυντής Σιβιτανιδείου Ιδρύματος, Διευθυντής ΙΕΚ Ηλιούπολης. Αναφέρθηκε στα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες της παιδείας του τόπου μας καθώς και στις εξαρτήσεις που την καθιστούν «όμηρο» συμφερόντων, αναποτελεσματική και ζημιογόνο. Όπως είπε, «ας αναρωτηθούμε γατί η Ελλάδα παράγει τόσους πολλούς επιστήμονες τους οποίους η οικονομία του τόπου δεν μπορεί να απορροφήσει. Οι άνεργοι επιστήμονες του τόπου μας φεύγουν για τα ξένα σε αναζήτηση δουλειάς και έτσι κάποιες άλλες κοινωνίες επωφελούνται από τις υπηρεσίες τους χωρίς να έχουν καταβάλει το ελάχιστο από την δαπάνη μορφώσεώς τους». Ο κ. Λυμπέρης υπογράμμισε την ανάγκη διασύνδεσης της τεχνολογικής επαγγελματικής εκπαίδευσης με τις τοπικές κοινωνίες, τους δήμους και τις περιφέρειες, για να εντοπίζονται οι επαγγελματικές ανάγκες κάθε περιοχής. Κατέληξε λέγοντας πως πέρα από την επαγγελματική κατάρτιση, η ποιοτική μάθηση μπορεί να προφυλάξει τους νέους από τους κινδύνους του διαδικτύου στους οποίους αναφέρθηκε ο κ. Σφακιανάκης.

Ολιγόλεπτες παρεμβάσεις έκαναν οι κ.κ. Γεώργιος Μιαούλης, καθηγητής ΤΕΙ Αθηνών και Βασιλική Σωτηρίου Κουτουλάκου, νομικός, διευθύντρια Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης, Δήμου Πειραιά. Η κα Σωτηρίου Κουτουλάκου τόνισε το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα προγράμματα δια βίου μάθησης αλλά και στην οργανωμένη αντιμετώπιση της αντικοινωνικής συμπεριφοράς-επιθετικότητας των νέων, διαδικτυακής και μη, που είναι φαινόμενα διαδεδομένα στις μέρες μας. Από την πλευρά του ο κ. Μιαούλης τόνισε πως παρά τους κινδύνους, τα οφέλη από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τον κυβερνοχώρο είναι σαφώς περισσότερα και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που βρίσκεται κοντά στον πολίτη, μπορεί να παίξει θετικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Θεόδωρος Γεωργάκης,  δικηγόρος   Παρ΄ Αρείω Πάγω, π. Δήμαρχος  Ηλιούπολης και  πρόεδρος  του ΟΠΣΑ. Παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης π. Πρόεδρος  της Βουλής,  βουλευτής Β΄ Αθήνας, ο κ.Γεώργιος  Χρυσικός Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και η κ. Δημητρούλα Χρυσικού Αεροπαγίτης, ο κ. Γεώργιος Σανιδάς, Εισαγγελέας Αρείου Πάγου ε.τ. , ο κ. Ιωάννης Καραβοκύρης, Πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου ε.τ.  , ο κ. Κωνσταντίνος Μπακάλης Πρόεδρος Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ε.τ., ο κ.  Ιωάννης Σακελαρίου Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ε.τ. η κα Άννα Ατσαλάκη Εφέτης         Διοικητικού   Εφετείου       Αθηνών, ο κ. Γεώργιος Μποροδήμος, Αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου ε.τ.,  ο κ. Παύλος Καμάρας, Πρόεδρος Ένωσης Δημάρχων Αττικής, η κ. Μαρία Ανδρούτσου, Δήμαρχος Αγ. Δημητρίου, ο κ. Γεώργιος Οικονόμου Πρύτανης Πανεπιστημίου Πειραιά, ο κ. Άγγελος Κότιος, Καθηγητής Κοσμήτωρ Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο κ. Δονάτος Παπαγιάννης, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου,  αντιπροσωπεία της Σιβιτανιδείου Σχολής με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Γεώργιο Κοτονιά καθώς και σπουδαστές των ΙΕΚ της Ηλιούπολης,  του  Σιβιτανιδείου Ιδρύματος και πολλοί άλλοι.