Δελτία Τύπου

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Δελτίο Τύπου

12/06/2014

Τα επίκαιρα θέματα «προτεραιότητες, εργαλεία/μέσα και αναγκαίες προετοιμασίες των δήμων για την Ευρώπη του 2020 - ο ρόλος της αυτοδιοίκησης στην προώθηση της ισότητας των φύλων και την κοινωνική ισότητα» βρέθηκαν στο επίκεντρο του 3ου σεμιναρίου του Η΄ Κύκλου Ομιλιών-Συζητήσεων του Ομίλου Προετοιμασίας Στελεχών Αυτοδιοίκησης (ΟΠΣΑ), που πραγματοποιήθηκε την Tετάρτη  11/6/14, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Ο.Π.Ε στην Ηλιούπολη.

Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «προτεραιότητες, εργαλεία/μέσα και αναγκαίες προετοιμασίες των Δήμων για την Ευρώπη του 2020», ο κ. Άγγελος Κότιος, Καθηγητής – Κοσμήτωρ  στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, επεσήμανε πως η σωστή αξιοποίηση των 21 δις ευρώ που προβλέπει για τη χώρα μας το νέο Ε.Σ.Π.Α. από πέντε διαρθρωτικά ταμεία, αποτελεί μονόδρομο για τους Ο.Τ.Α. δεδομένης της κρίσιμης δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας μας και των μειωμένων κονδυλίων για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.

Τη σημασία χάραξης σωστών προτεραιοτήτων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο με στόχο την αποδοτική αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, υπογράμμισε ο κ. Γιάννης Φίλος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου. Ο κ. Φίλος τόνισε επίσης την ανάγκη της διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα της διαχείρισης και της ενεργοποίησης της νεολαίας.

Για τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης στην προώθηση της ισότητας των δύο φύλων και την κοινωνική ισότητα, μίλησαν οι κ.κ. Μαρία Ανδρούτσου, Δήμαρχος Αγ. Δημητρίου και Αιμιλία Παπάζογλου, Λέκτορας Παντείου Πανεπιστημίου.

«Είναι χρέος όλων των αιρετών να εμπλέκουν όλο και περισσότερους φορείς ενισχύοντας τη γυναικεία συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων και διασφαλίζοντας τη σωστή εκπροσώπηση όλων των κοινωνικών ομάδων» επεσήμανε η κυρία Ανδρούτσου. Από την πλευρά της, η κυρία Παπάζογλου τόνισε πως το ζήτημα της ισότητας των δύο φύλων είναι θέμα πολιτικής βούλησης και πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών και δράσεων που προωθούν αυτή την ισότητα σε όλους τους τομείς της ζωής. Τούτο τεκμηρίωσε με διάφορα παραδείγματα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι κάτωθι:

Ο Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ. Ιωάννης Σακελλαρίου, ο κ. Γεώργιος Σανιδάς, Εισαγγελέας Αρείου Πάγου ετ, ο κ. Γεώργιος Κούρτης Πρόεδρος  Του Ελεγκτικού Συνεδρίου ετ, ο κ. Κωνσταντίνος Μπακάλης Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ετ, ο κ. Νικόλαος Μπασέας Πρόεδρος Εφετών ΔΔ, ο Πανοσιολογίωτατος Αρχιμανδρίτης π. Σπυρίδωνας Κατραμάδος, ο κ. Παντελής Ειρηνάκης π. Δήμαρχος Αγ. Δημητρίου, ο κ. Κώστας Αντωνόπουλος Αντιδήμαρχος Δήμου Δωρίδας, η κ. Κατερίνα Μαρκουλάκη Αντιδήμαρχος Δήμου Ηλιούπολης,  ο κ. Δονάτος Παπαγιάννης Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, ο κ. Δημήτρης Μιχαλολιάκος Γεν. Διευθυντής Σιβιτανιδείου Ιδρύματος, ο κ. Ιωάννης Γκογκοζώτος Δικηγόρος και π. Αντιδήμαρχος Δήμου Αθηναίων και πλήθος άλλων.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και η Ένωση Δημάρχων Αττικής.

Συντονιστής ήταν ο κ. Θεόδωρος Γεωργάκης, Δικηγόρος Παρ΄Αρείω Πάγω, π. Δήμαρχος Ηλιούπολης και πρόεδρος του ΟΠΣΑ, ενώ την εκδήλωση παρουσίασε η κ. Άννα Παπαϊακώβου, Δικηγόρος και ιδρυτικό μέλος του ΟΠΣΑ.

Το επόμενο σεμινάριο του ΟΠΣΑ θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο.

 


 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

10/04/2014

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Ιωάννη Σγουρού και του διακεκριμένου νομικού κ. Πάνου Ζυγούρη, πραγματοποιήθηκε το δεύτερο σεμινάριο του Η΄ Κύκλου Ομιλιών-Συζητήσεων του Ο.Π.Σ.Α, την Tετάρτη  9 Απριλίου, με θέμα: «Η θέση της κεντρικής διοίκησης μετά την εφαρμογή του προγράμματος “Καλλικράτης”». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών, στην Ηλιούπολη, παρουσία πλήθους εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας, διαφόρων επιστημονικών χώρων και πολλών πολιτών που ενδιαφέρονται να εντρυφήσουν στους μηχανισμούς της αυτοδιοίκησης και τα προβλήματά της.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Ο.Π.Σ.Α, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και π. Δήμαρχος Ηλιούπολης, κ. Θεόδωρος Γεωργάκης,

ο οποίος μετά το καλωσόρισμα των παρισταμένων  και για να δώσει ένα τόνο αισιοδοξίας  στις κρίσιμες στιγμές που περνάμε επικαλέστηκε τα λόγια του Μαρκούζε: « Μοναδική ελπίδα της κοινωνίας είναι η ενεργοποίηση όσων έχουν χάσει κάθε ελπίδα».

Την πρώτη εισήγηση με θέμα «Στρεβλώσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄& Β΄Βαθμού από την εφαρμογή του Νόμου “Καλλικράτης”» ανέπτυξε o κ. Πάνος Ζυγούρης, δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω, νομικός σύμβουλος ΚΕΔΕ.

Όπως επεσήμανε ο κ. Ζυγούρης, ήταν υπαρκτή η ανάγκη για τη θέσπιση ενός νέου θεσμικού πλαισίου ώστε να κατοχυρωθεί η διοικητική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να της εκχωρηθούν σημαντικές αρμοδιότητες που δεν υπήρχαν πριν. Δυστυχώς όμως  δεν έλειψαν οι στρεβλώσεις κατά την εφαρμογή του Καλλικράτη,  οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν προς όφελος του πολίτη. «Για παράδειγμα ο Συνήγορος του Δημότη & η μη λειτουργία πολλών από τις επιτροπές που θεσπίστηκαν αλλά ουδέποτε  εφαρμόστηκαν» τόνισε ο κ. Ζυγούρης.

 

«Μεταρρύθμιση χωρίς τους κατάλληλους πόρους και μέσα, χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό και σαφείς αρμοδιότητες δεν γίνεται», τόνισε από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Ιωάννης Σγουρός, στην εισήγησή του με θέμα «Η θέση της Κεντρικής Διοίκησης & των αιρετών οργάνων της Αυτοδιοίκησης». Όπως υπογράμμισε ο κ. Σγουρός, η περικοπή των πόρων προς την Αυτοδιοίκηση κατά τη μετάβαση από το πρόγραμμα “Καποδίστριας” στο πρόγραμμα “Καλλικράτης” άγγιξε το 67%, ενώ οι αρμοδιότητες που δόθηκαν στην Αυτοδιοίκηση από το κεντρικό κράτος εκχωρήθηκαν για ν’ αποφευχθούν ευθύνες και όχι για ουσιαστικούς λόγους.

Σύντομες παρεμβάσεις έγιναν από την κυρία Μαρία Ανδρούτσου, Δήμαρχο Αγίου Δημητρίου, τον κ. Ιωάννη Κωνσταντάτο, επικοινωνιολόγο, δημοσιογράφο και τον κ. Παύλο Καμάρα, πρόεδρο της Ένωσης Δημάρχων Αττικής.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Ιωάννης Σακελαρίου, Πρόεδρος Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο κ. Γεώργιος Κούρτης, πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου ε.τ.,  ο κ. Διονύσιος Λασκαράτος, Γενικός Επίτροπος Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι Πρόεδροι Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων κ.κ. Χριστίνα Λέλου και Νικόλαος Μπασέας, ο κ. Χρήστος Πάλλης, π. Δήμαρχος Μεθάνων και νυν  Πρόεδρος  ΕΟΤ, ο κ. Παντελής Ειρηνάκης, π. Δήμαρχος Αγ. Δημητρίου, ο κ. Τάκης Ευσταθιάδης, π.Δήμαρχος Αργυρούπολης και π. Νομάρχης Αθηνών,  η κυρία Ελένη Καντζέλη, αντιδήμαρχος Αγ. Δημητρίου, ο κ. Ιωάννης  Φίλος, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, αντιπροσωπεία της Σιβιτανιδείου Σχολής με επικεφαλής  τον πρόεδρο κ. Γεώργιο Κοτονιά και πολλοί αιρετοί της Αυτοδιοίκησης Α΄και Β΄Βαθμού.

Η εκκλησία πάντα παρούσα, στο παρελθόν με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κκ Ιερώνυμο, και στην χθεσινή εκδήλωση με τους Αρχιμανδρίτες π. Διονύσιο Χαμαράκη και π. Σπυρίδωνα Κατραμάδο.

Έντονα αισθητή ήταν και  η παρουσία των  νέων,  οι οποίοι παρακολουθούν τις ομιλίες του ΟΠΣΑ και δείχνουν εξαιρετικό ενδιαφέρον για την Αυτοδιοίκηση.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Βασίλης Χρονόπουλος, στέλεχος του Υπουργείου Μεταφορών και π. Αντινομάρχης Αθηνών, ενώ παρουσιάστρια ήταν η κυρία Άννα Παπαϊακώβου , δικηγόρος και ιδρυτικό μέλος του ΟΠΣΑ.

 


Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν πληροφορίες για τις δραστηριότητες του Ο.Π.Σ.Α. αλλά και να επικοινωνήσουν με τα στελέχη του στην ιστοσελίδα του Ομίλου: www.opsa.gr και στο τηλ. 210 9922301.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

ΔΕΛΤΙO ΤΥΠΟΥ

13/2/2014

Με ένα ιδιαίτερα επίκαιρο στις μέρες μας θέμα, «το κράτος δικαίου και ευνομίας στην υπηρεσία του πολίτη και στην καθημερινή επίλυση των προβλημάτων του», ξεκίνησε ο 8ος κύκλος σεμιναρίων του Ο.Π.Σ.Α. για το έτος 2014

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Tετάρτη, 12/2, στο Δημοτικό Αναψυκτήριο «Δ.Κιντής» στην Ηλιούπολη και η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη. Συντονιστής ήταν ο κ. Θεόδωρος Γεωργάκης, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, πρόεδρος του Ο.Π.Σ.Α. και π. Δήμαρχος Ηλιούπολης, ενώ τις εισηγήσεις ανέπτυξαν τρεις νέοι επιστήμονες που προσπάθησαν να «φωτίσουν» το θέμα με τις σύγχρονες και επικαιροποιημένες απόψεις τους.

Η πρώτη εισηγήτρια, κυρία Άννα Παπαϊακώβου, δικηγόρος & ιδρυτικό μέλος του ΟΠΣΑ,  στην ομιλία της με θέμα «Κράτος και διαφθορά. Αιτίες–αποτελέσματα», επεσήμανε πως «η διαφθορά ως έννοια και κυρίως ως κατάσταση, συνοδεύει την πορεία του Κράτους από τη σύστασή του, περνώντας σαν σκυτάλη από την μια γενιά στην άλλη με ένα τρόπο που απενεχοποιημένα και σιωπηρά υιοθετούμε, κατά περίπτωση, ωστόσο, δεν διστάζουμε να στηλιτεύουμε και απερίφραστα  να καταδικάζουμε». «Ίσως τελικά για πρώτη φορά συνειδητοποιούμε ότι η έξοδος από την πολυεπίπεδη κρίση που διέρχεται η χώρα προϋποθέτει να λογαριαστούμε ως κοινωνία με το φαινόμενο αυτό» κατέληξε η εισηγήτρια.

Στη σημασία της «χρηστής Διοίκησης στο πλαίσιο του κράτους δικαίου», αναφέρθηκε ο κ. Νίκος Γεωργάκης, δικηγόρος & ιδρυτικό μέλος του ΟΠΣΑ,  κάνοντας συγκεκριμένες προτάσεις για τομές-αλλαγές που πρέπει να γίνουν άμεσα στο δημόσιο τομέα, με στόχο την καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία του αλλά και την ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών που είναι και οι τελικοί αποδέκτες των υπηρεσιών του Δημοσίου. Όπως τόνισε, προς την κατεύθυνση αυτή χρειάζεται «σύνθεση και συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων με μπροστάρηδες τους νέους, όχι απαραίτητα στην ηλικία αλλά κυρίως στη νοοτροπία».

Ο τρίτος εισηγητής, κ. Γεώργιος Νικολόπουλος, πολιτικός επιστήμονας, νομικός, μίλησε για τη «θεσμική θωράκιση της Δημοκρατίας». «Στην αντιπροσωπευτική μας δημοκρατία οι πολίτες είναι ενεργοί μόνο όταν έρχονται εκλογές και μετά, 4 χρόνια λάμπουν δια της απουσίας τους» σημείωσε. Όπως επεσήμανε, η ενίσχυση του θεσμού του δημοψηφίσματος, η καθιέρωση της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας και η δυνατότητα ανάκλησης βουλευτών που αποδεδειγμένα δεν εργάζονται για το κοινό καλό, μπορούν ν’ αποτελέσουν «όπλα» στα χέρια των πολιτών. 

Μετά τις εισηγήσεις και τα ερωτήματα των συμμετεχόντων ακολούθησε η κοπή της πίτας του Ομίλου για την νέα χρονιά.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης π. Πρόεδρος  της Βουλής και βουλευτής Β΄ Αθήνας, ο κ. Ιωάννης Καραβοκύρης, Πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο κ. Γεώργιος Σανιδάς, Εισαγγελέας Αρείου Πάγου ε.τ. , ο κ. Κωνσταντίνος Μπακάλης Πρόεδρος Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ε.τ.,  ο κ. Γεώργιος Μποροδήμος, Αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου, ο κ.  Νικόλαος Μακρής Πρόεδρος του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου & Αρχηγός του Σώματος Στρατιωτικών Δικαστών,  ο κ. Παύλος Καμάρας, Πρόεδρος Ένωσης Δημάρχων Αττικής, ο κ. Θεόδωρος Δημητρακόπουλος,  π. Δήμαρχος Περιστερίου, ο κ. Βάϊος Τυρράκης, π. Δήμαρχος Αρτέμιδας,  ο κ. Ιωάννης Μυστακόπουλος π. Δήμαρχος Αιγάλεω, ο κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο κ. Δονάτος Παπαγιάννης, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, ο κ. Θεόδωρος Παναγόπουλος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά, η κα Μαριλένα Κόρσου Παναγοπούλου, Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου,  ο κ. Ηλίας Νικολόπουλος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, ο κ Παναγιώτης  Δέγλερης , Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Γιώργος Δημάκος, Πρόεδρος  Μαθηματικής Εταιρείας & Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, οι Πρόεδροι Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων, κα Άννα Ατσαλάκη, κα Χριστίνα Λέλου & κ. Νικόλαος Μπασέας,  αντιπροσωπεία της Σιβιτανιδείου Σχολής με επικεφαλή τον Πρόεδρο κ. Γεώργιο Κοτονιά, οι  αντιδήμαρχοι & δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Ηλιούπολης και πολλοί άλλοι

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν πληροφορίες για τις δραστηριότητες του Ο.Π.Σ.Α. αλλά και να επικοινωνήσουν με τα στελέχη του στην ιστοσελίδα του Ομίλου: www.opsa.gr και στο τηλ. 210 9922301

 

 


Επίκαιρο θέμα: «ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»

Ο πρώην δήμαρχος Ηλιούπολης επί 16 συνεχή χρόνια και πρόεδρος του Ομίλου Προετοιμασίας Στελεχών Αυτοδιοίκησης (Ο.Π.Σ.Α.) κ. Θεόδωρος Γεωργάκης, ήταν μεταξύ των ομιλητών που επέλεξε ο Δήμος Ηλιούπολης για ν’αναπτύξουν το επίκαιρο όσο ποτέ θέμα «Κρίση και Δημοκρατία».

Κεντρικός άξονας της ομιλίας του κ. Γεωργάκη ήταν το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τελικά προς το συμφέρον του κάθε πολίτη ξεχωριστά και της κοινωνίας και της πολιτείας ευρύτερα, όλα αυτά που έφερε μαζί της η βαθιά κρίση που μαστίζει τη χώρα μας.

«Είναι κοινά αποδεκτό ότι η σημερινή κρίση είναι το αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, όπως το διεφθαρμένο σε μεγάλο βαθμό πολιτικό μας σύστημα, η αδιαφάνεια και η διαπλοκή σε πολλούς τομείς του δημοσίου βίου, η κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος και ο αλόγιστος υπερδανεισμός, η απουσία ουσιαστικής παιδείας και η καταβαράθρωση θεσμών και παραδοσιακών αξιών που αποτελούν το θεμέλιο της κοινωνίας» τόνισε ο κ. Γεωργάκης.

«Η οικονομική κρίση ψαλιδίζει τη δημοκρατία στην Ελλάδα και την Ευρώπη»

Όπως επεσήμανε ο ομιλητής, «γίνεται ολοένα και πιο φανερό ότι η οικονομική κρίση μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς κινδύνους για τη δημοκρατία όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη και όπου αλλού εκδηλώνονται αισθήματα αδικίας και ανασφάλειας. Ενώ είχαμε συνηθίσει στην ιδέα ότι κάθε οικονομία κάνει κύκλους μεταξύ ανάπτυξης και ύφεσης, πιστεύαμε ότι η δημοκρατία, όταν έχει εδραιωθεί, είναι δεδομένη, ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται. Σήμερα, όμως, βλέπουμε ότι και στη δική μας εποχή, ύστερα από δεκαετίες ευημερίας και κοινωνικής γαλήνης, το πολίτευμά μας αντιμετωπίζει μια ιδιότυπη ύφεση: η αδύναμη οικονομία επέτρεψε τη χαλάρωση δεσμών κοινωνικής συνοχής και βγήκαν στην επιφάνεια δυνάμεις που θα υπονομεύσουν τη δημοκρατία ακόμη περισσότερο». Ο κ. Γεωργάκης υπογράμμισε ότι, όπως αποδεικνύεται, η ΕΕ δεν είχε τους κατάλληλους μηχανισμούς αντιμετώπισης της κρίσης και προστασίας των κρατών-μελών αλλά και η Ελλάδα εισήλθε  απροετοίμαστη στην Ευρώπη.

«Τα κράτη της ΕΕ που πλήττονται από την οικονομική κρίση διοικούνται από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παρόμοια με χώρες του τρίτου κόσμου. Οι εκλογές δεν παίζουν πια σπουδαίο ρόλο. Για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών το ζητούμενο είναι  η εργασία. Για τους υπερεθνικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς το διακύβευμα έγκειται στη μείωση των ελλειμμάτων. Τα ελλείμματα διαμορφώνουν πλέον την πολιτική» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην δήμαρχος Ηλιούπολης τονίζοντας πως ο σεβασμός προς τους θεσμούς της δημοκρατίας, σε όλα τα επίπεδα, η  περιφρούρηση τους και η με κάθε τρόπο ενδυνάμωση τους αποτελεί υπέρτατο καθήκον όλων των πολιτών, με βασικούς θεματοφύλακες των θεσμών τους πάσης φύσεως εκλεγμένους άρχοντες. Όπως επεσήμανε, «όταν καταρρέουν οι θεσμοί, καταρρέει η ίδια η Δημοκρατία».

Ο κ. Γεωργάκης παρατήρησε πως «η δημοκρατία απειλείται από το γεγονός ότι το δημόσιο ταμείο δεν μπορεί πλέον να ικανοποιεί τους περισσότερους πολίτες και αυτό απελευθερώνει ακραίες δυνάμεις, οι οποίες τάζουν και χρήματα και ασφάλεια και αξιοπρέπεια και ό,τι άλλο έχει ανάγκη ο ταπεινωμένος πολίτης. Την ίδια ώρα, η  οικονομική κρίση αποδυναμώνει το “κέντρο” που αποτελείται από τη μεγάλη μάζα πολιτών που ήταν κερδισμένοι από την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος και τώρα κλονίζονται από τη μείωση εσόδων, αλλά και  από το γεγονός ότι αυτοί σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος με τους φόρους που πληρώνουν».

«Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο Σύνταγμα και ένα σύγχρονο και καθαρό πολιτικό σύστημα»

«Η δημοκρατία θα πρέπει να διαφυλαχτεί, να προστατευτεί και να λειτουργήσει τελικά παιδευτικά. Αυτό το χρέος το έχουμε βέβαια όλοι μας, τόσο σε θεσμικό επίπεδο τα πολιτικά κόμματα, που καλούνται να λάβουν αποφάσεις, όσο και οι πολίτες που είναι οι αποδέκτες αυτών. Η κρίση που ζούμε υποχρεώνει όλους μας σε μιαν αυτοκριτική επανεξέταση αντιλήψεων και πεποιθήσεων, που μέχρι πρόσφατα θεωρούσαμε στέρεες και αναμφισβήτητες» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην ανάγκη για ένα νέο Σύνταγμα, τόνισε πως «πρώτη προτεραιότητα πριν το νέο Σύνταγμα είναι η τήρηση του υπάρχοντος. Σε κάθε περίπτωση η αναθεώρηση πρέπει να είναι επιμελημένα στοχευμένη και όχι επαναστατική και μαξιμαλιστική αναθεώρηση η οποία σε τελική ανάλυση δεν είναι πανάκεια και δεν προσδιορίζεται ως δογματική».

Ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης στην κρίση αλλά και τη στερέωση της Δημοκρατίας

Με τη σκέψη ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού αποτελεί τον πλησιέστερο στον πολίτη φορέα άσκησης Διοίκησης, ο κ. Γεωργάκης τόνισε πως «σε περιόδους  οικονομικών, κοινωνικών & πολιτισμικών κρίσεων, όπως οι σημερινές, τα Δημοκρατικά Κοινοβούλια & οι Τοπικές και Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις καλούνται να δώσουν τη μαρτυρία μα και την στήριξή τους υπέρ των ασθενέστερων οικονομικά  τάξεων και να συντονίσουν το έργο τους με άλλους φορείς και με το Κράτος γενικότερα, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και για την θωράκιση της Δημοκρατίας».

Αναφερόμενος στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, ο πρόεδρος του ΟΠΣΑ επεσήμανε πως «πρωταρχικός στόχος πρέπει να είναι η δραστηριοποίηση πλειάδας ανθρώπων στην Αυτοδιοίκηση, όπως επιστημόνων, παραγωγικών φορέων και πολιτών, ανεξαρτήτου επαγγέλματος, προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μιας σύγχρονης, απτής πρότασης για την καθημερινότητα και για το άμεσο μέλλον, εισάγοντας νέες έννοιες, αλλά και αναθεωρώντας θεσμούς και πρακτικές που έχουν ξεπεραστεί».

 

«Ναι, να δώσουμε σημασία στο κατά κεφαλήν εισόδημα,  αλλά κυρίως να προσέξουμε το κατά κεφαλήν μορφωτικό και συνάμα αξιακό επίπεδο των πολιτών, δηλαδή να επικεντρωθούμε στην κατά κεφαλήν μόρφωση, παιδεία, στήριξη κυρίως των νέων, τόσο από πλευράς Διοίκησης όσο και από την Αυτοδιοίκηση» κατέληξε ο Θεόδωρος Γεωργάκης.

 

 

 

 

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή του κοινού στο 6ο σεμινάριο του Ζ΄ κύκλου εκδηλώσεων, του Ομίλου Προετοιμασίας Στελεχών Αυτοδιοίκησης (Ο.Π.Σ.Α.), με θέμα «Επιστήμη και Θρησκεία. Αλληλοεπιδράσεις και διάδραση στον πολίτη και στην καθημερινότητά του» που πραγματοποιήθηκε στις 9/12, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (Ο.Π.Ε.) στην Ηλιούπολη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Βελεστίνου κ.κ. Δαμασκηνός, ο κ. Ιωάννης Σακελαρίου, πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο κ. Κωνσταντίνος Μπακάλης, ε.τ. πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο κ. Βασίλειος Κόκκινος, πρόεδρος Αρείου Πάγου ε.τ, ο κ. Γεώργιος Χρυσικός, αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου, ο κ. Γεώργιος Σανιδάς, Εισαγγελέας Αρείου Πάγου ε.τ., ο κ. Γεώργιος Κούρτης, πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου ε.τ., ο κ. Θεόδωρος Παναγόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς και πρόεδρος  της Αδελφότητας Οφφικιάλων «Απόστολος Μάρκος» του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, η κ. Μαρία Κόρσου Παναγοπούλου, Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου και πλήθος άλλων εκλεκτών παρισταμένων.

Την πρώτη εισήγηση με θέμα «Σχέση Θρησκείας και Επιστήμης», ανέπτυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας, κ.κ. Χρυσόστομος. Όπως επεσήμανε, «τα γνωσιολογικά όρια Θρησκείας & Επιστήμης ταυτίζονται με τα ανθρωπολογικά όρια της ζωής, αφού και για τους δύο χώρους το ενδιαφέρον είναι η περί του ανθρώπου αλήθεια αλλά και ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να επιβιώσει η αλήθεια αυτή. Έτσι λοιπόν, ο τρόπος προσέγγισης και κατανόησης της επιβίωσης του ανθρώπου είναι που διαφοροποιεί μεθοδολογικά την Επιστήμη από την Θρησκεία».

Ακολούθησε ο κ. Χρήστος Ζερεφός, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ο οποίος ανέλυσε με μοναδική επιστημονική εμβρίθεια αλλά και με συγκεκριμένα παραδείγματα «πώς λειτούργησε στην εξέλιξη της Επιστήμης και στη διάδοση της Θρησκείας η αλληλεπίδραση μεταξύ τους».

Μεταξύ άλλων τόνισε: "Η αλληλεπίδραση λοιπόν των δύο δογμάτων, αφενός μεν του θρησκειολογικού, αφετέρου δε του "γνωρίζω καλώς", έχει οδηγήσει σε υπέροχες ανακαλύψεις αλλά και στο θαυμασμό του μεγαλείου της Φύσης. Ταυτόχρονα, τα μεταφυσικά θέματα, όπως η ύπαρξη, ο θάνατος, τα αίτια  του κόσμου, αυτός καθαυτός, οδήγησε σε πολλές περιπτώσεις μεγάλων επιστημόνων στο γνωστό ρητό: Η Επιστήμη δεν έχει Θρησκεία, αλλά οι επιστήμονες μπορούν να έχουν!"

«Στη διάδραση της σχέσης Θρησκείας και Επιστήμης στην καθημερινότητα του  πολίτη», ένα θέμα πάντα επίκαιρο που απασχολεί όλους τους σκεπτόμενους ανθρώπους στην πορεία της ζωής τους, αναφέρθηκε ο τρίτος ομιλητής της εκδήλωσης, κ. Κωνσταντίνος Κορναράκης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών.

O Καθηγητής  εξήγησε ότι " η νεωτερική κοινωνία έχει την υποχρέωση να προσθέσει στον ιδεολογικό πλουραλισμό που τη διακρίνει, ένα ευαίσθητο αισθητήριο για την γλώσσα της Θεολογίας, κατανοώντας ότι η διαδραστική σχέση μεταξύ Επιστήμης και Θεολογούσας σκέψης της Εκκλησίας μέσα στην καθημερινότητα αποτελεί συνθήκη ατομικής αλλά και κοινωνικής σταθερότητας".

Καίρια και ιδιαίτερα κατατοπιστική ήταν η ειδική παρέμβαση της κυρίας Χαράς Σπηλιοπούλου, καθηγήτριας Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία εξήγησε ότι η Επιστήμη δεν κατέχει την απόλυτη γνώση, ούτε μπορεί να προσφέρει πάντα λύσεις σαν πανάκεια για κάθε πρόβλημα και προβληματισμό. Ίσως, μάλιστα, στα περισσότερα πρακτικά ζητήματα του ανθρώπου να έχει μονομερώς τις απαντήσεις βασιζόμενη στην παρατήρηση και στην έρευνα, όμως καθώς ο άνθρωπος δεν αποτελείται μόνο από ύλη, στα ερωτήματα της ψυχής που τον ταλανίζουν και τον παιδεύουν δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις, όπως επεσήμανε.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος του Ο.Π.Σ.Α , δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και π. Δήμαρχος Ηλιούπολης, κ. Θεόδωρος Γεωργάκης, ο οποίος υπογράμμισε πως η θρησκεία και η επιστήμη δεν αποκλείουν η μία την άλλη αλλά αλληλοσυμπληρώνονται.  Μετά τις τοποθετήσεις των ομιλητών ακολούθησε πλήθος ερωτήσεων από τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο και δημιουργική συζήτηση επί όλων των σημαντικών θεμάτων που τέθηκαν.

 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν πληροφορίες για τις δραστηριότητες του Ο.Π.Σ.Α. αλλά και να επικοινωνήσουν με τα στελέχη του στην ιστοσελίδα του Ομίλου: www.opsa.gr και στο τηλ. 210 9922301.