Δελτία Τύπου

 

 

                                            ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 22/6/2011

 

Με μεγάλη συμμετοχή κοινού, πραγματοποιήθηκε στις 22/6/2011, το Τέταρτο Σεμινάριο του Ε΄ Κύκλου  εκδηλώσεων  του Ομίλου Προετοιμασίας Στελεχών Αυτοδιοίκησης (Ο.Π.Σ.Α) με θεματική ενότητα: «Ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

           Kαι οι δύο ομιλητές κ.κ. Φαμέλης Γεώργιος, Διευθυντής Οργάνωσης & Πληροφορικής ΕΕΤΑΑ  & Ηλιακόπουλος Ηλίας, Δικηγόρος Παρ’Αρείω Πάγω, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου, τόνισαν ότι η αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφοριών & επικοινωνιών (ΤΠΕ), στις δημόσιες διοικήσεις, σε συνδυασμό με οργανωτικές αλλαγές και νέες δεξιότητες («ηλεκτρονική διακυβέρνηση»), «προσφέρει στον δημόσιο τομέα τη δυνατότητα να διατηρήσει και να ενισχύσει την ορθή διακυβέρνηση στην κοινωνία της γνώσης. Αυτό σημαίνει:

  1. Ανοικτό και διεπόμενο από διαφάνεια δημόσιο τομέα 2.Δημόσιο τομέα στην υπηρεσία όλων 3.Παραγωγικό δημόσιο τομέα που θα αξιοποιεί όσο το δυνατόν καλύτερα τα χρήματα των φορολογουμένων.

Το αποτέλεσμα θα είναι να αναλώνεται λιγότερος χρόνος για την

αναμονή στις ουρές,  η δραστική μείωση των σφαλμάτων και η διάθεση περισσότερου χρόνου για επαγγελματική διαπροσωπική υπηρεσία, στοιχεία που καθιστούν πιο ικανοποιητική την εργασία των δημοσίων υπαλλήλων .Εν συντομία, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση βοηθά να καταστεί ο δημόσιος τομεάς περισσότερο ανοικτός, με λιγότερους αποκλεισμούς και υψηλότερη παραγωγικότητα, σύμφωνα με τις αρχές της χρηστής διακυβέρνησης.

            Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο κ. Θεόδωρος Γεωργάκης, Πρόεδρος του Ο.Π.Σ.Α,  π. Δήμαρχος Ηλιούπολης  ο οποίος τόνισε 4 σημεία.

Αναλυτικότερα: 1.Την καθολική πρόσβαση  στην ηλεκτρονική  δημόσια διακίνηση  2.Την  επίτευξη απόδοσης και αποτελεσματικότητας, ήτοι περιορισμό της γραφειοκρατίας, σημαντική βελτίωση της απόδοσης του δημόσιου τομέα   3.Τη δημιουργία καίριων καταλυτικών παραγόντων που θα παρέχουν στους πολίτες και τις επιχειρήσεις τη δυνατότητα άνετης, ασφαλούς και διαλειτουργικής ελεγχόμενης πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες

4.Την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών και την ενδυνάμωση των δημοκρατικών διαδικασιών λήψης αποφάσεων.

 

            Την παρουσίαση έκανε η κ. Bάσω Ηλιακοπούλου ζωγράφος - εκπαιδευτικός και ιδρυτικό μέλος του Ο.Π.Σ.Α. 

 

Μετά τις εισηγήσεις, ακολούθησαν  παρεμβάσεις από το Δήμαρχο της Ηλιούπολης,  κ. Βασίλη Βαλασόπουλο, ο οποίος χαρακτήρισε, ως προνόμιο για την Ηλιούπολη τη συμβολή του ΟΠΣΑ, τονίζοντας παράλληλα τη μέγιστη συμβολή των πολιτών στον έλεγχο και την  διαφάνεια με κύριο μέσο την «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση» που παρέχει  ο Νόμος «Καλλικράτης».

Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ο κ. Ιωάννης Αναγνώστου π. Δήμαρχος Ηλιούπολης, ο κ. Χριστοφιλάκης Ευάγγελος π. Δήμαρχος Λιοσίων, ο κ. Κωνσταντίνος Σεφτελής , Αντιδήμαρχος Ηλιούπολης, ο κ Χατζηλέρης Κυριάκος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Φυλής, και πολλοί άλλοι εξέχοντες φίλοι του ΟΠΣΑ

Τους ευχαριστούμε όλους για  την συμμετοχή τους.

Η επόμενη ομιλία συζήτηση του ΟΠΣΑ θα πραγματοποιηθεί μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, στις  21 Σεπτεμβρίου με θέμα: «Ιδρύματα, νομικά πρόσωπα & επιχειρήσεις των Δήμων»

Ο Όμιλός μας σας εύχεται  Κ α λ ό  Κ α λ ο κ α ί ρ ι!

 

Πληροφορίες για τις δραστηριότητες μας, αλλά και στοιχεία επικοινωνίας θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας : www.opsa.gr & στα τηλ. 2109922301

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                           

                                                              ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

     

      

          Στο πλαίσιο των εξορμήσεών του στην Ελληνική Περιφέρεια, ο Όμιλος Προετοιμασίας Στελεχών Αυτοδιοίκησης (ΟΠΣΑ), συμμετείχε στην Ημερίδα με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Ευρωπαϊκή Ένωση» που πραγματοποιήθηκε στα Άβδηρα της Ξάνθης το Σάββατο 28 Μαΐου 2011, της οποίας ήταν συνδιοργανωτής, μαζί με το Πάντειο Πανεπιστήμιο-Τμήμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Εθνικής και Ευρωπαϊκής Διοίκησης και τον ιστορικό  Δήμο Αβδήρων, την ιδιαίτερη πατρίδα του Δημόκριτου.

        Τον ΟΠΣΑ εκπροσώπησαν στη σημαντική αυτή εκδήλωση, ο Πρόεδρος του κ. Θεόδωρος Γεωργάκης, ο οποίος ήταν και εισηγητής, το μέλος του Δ.Σ και μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Άννα Παπαϊακώβου  και το ιδρυτικό μέλος του Ομίλου, δημοσιογράφος και συγγραφέας κ. Γιώργος Βοϊκλής.

       Στην πρώτη ενότητα της Ημερίδας με θέμα: «Καλλικράτειοι δήμοι: ένα βήμα μπρος ή ένα βήμα πίσω;» εισηγητές ήταν:

       Ο κ. Παύλος Καμάρας, πρόεδρος του Συλλόγου Ενεργών και Διατελεσάντων Δημάρχων Αττικής και πρώην δήμαρχος Πεύκης, που εισηγήθηκε το θέμα:

«Προκλήσεις και κίνδυνοι στους Καλλικράτειους δήμους». 

        Ο κ. Θεόδωρος Γεωργάκης, πρόεδρος του ΟΠΣΑ και πρώην δήμαρχος Ηλιούπολης, που εισηγήθηκε το θέμα: «Διοικώντας ένα δήμο επί 16 χρόνια. Βασικές αρχές άσκησης δημαρχιακού αξιώματος» και

       Ο κ. Μελέτιος Μουστάκας, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, που εισηγήθηκε το θέμα: «Ο έλεγχος των ΟΤΑ».

       Στη δεύτερη ενότητα της Ημερίδας με  θέμα: «ΟΤΑ και ΕΕ: σχέσεις αδιαφορίας; Δρόμοι  ασύμπτωτοι;» εισηγητές ήταν:

       Ο κ. Δονάτος Παπαγιάννης, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, που εισηγήθηκε το θέμα: «Η εμπλοκή των ΟΤΑ στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

        Ο κ. Θεόδωρος Γεωργάκης, με  θέμα:

        «Νέα δεδομένα με το «Πρόγραμμα Καλλικράτης» Ν. 3852/2010 σε σχέση με το Επιχειρησιακό Σχέδιο ΟΤΑ, το Πρόγραμμα ΕΛΛ.ΑΔ.Α & τα άλλα Χρηματοδοτικά εργαλεία για τους Ο.Τ.Α»   και 

        Ο κ. Ταξιάρχης Κίσσας, μεταπτυχιακός φοιτητής Παντείου Πανεπιστημίου, που εισηγήθηκε το θέμα «Πτυχές της  γεωργικής & τουριστικής πολιτικής της χώρας μας και της Ε.Ε»

          Την  ημερίδα παρακολούθησαν 25 μεταπτυχιακοί φοιτητές του Παντείου Πανεπιστημίου, ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Τσολακίδης Βασίλης, οι αντιδήμαρχοι,  μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και των Τοπικών Συμβουλίων του δήμου Αβδήρων, καθώς και δεκάδες δημότες.

          Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησε διάλογος και κατατέθηκαν  σημαντικές προτάσεις.

          Ιδιαίτερη θετική εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι στην ημερίδα αυτή, ένας μεταπτυχιακός φοιτητής, - ο οποίος μάλιστα είναι μόνιμος κάτοικος Αβδήρων – ήταν εισηγητής, ισότιμα με τους καθηγητές του & τους άλλους ομιλητές.

          Στις αντιπροσωπείες του Παντείου Πανεπιστημίου και του ΟΠΣΑ, ο Δήμος Αβδήρων και οι κάτοικοι της περιοχής, επεφύλαξαν θερμή υποδοχή και φιλοξενία.

          Στη διάρκεια της τριήμερης παραμονής τους στην περιοχή, επισκέφθηκαν το  αρχαιολογικό και το λαογραφικό μουσείο του δήμου και ξεναγήθηκαν στην παλιά πόλη της Ξάνθης, στα Πομακοχώρια και στο δέλτα του ποταμού Νέστου.

 

 

                   

 

 

        

 

                        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Email:opsa@gmail.com 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 11/5/2011

 

Με μεγάλη συμμετοχή κοινού, πραγματοποιήθηκε στις 11/5/2011, το Τρίτο Σεμινάριο του Ε΄ Κύκλου  εκδηλώσεων  του Ομίλου Προετοιμασίας Στελεχών Αυτοδιοίκησης (Ο.Π.Σ.Α) με θεματική ενότητα: «Μηχανισμοί εποπτείας ελέγχου και διαφάνειας των Δήμων. Ρυθμίσεις για τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης. Πρόγραμμα ΕΛΛ.Α.Δ.Α.». 

 Στη διάρκεια του σεμιναρίου αναπτύχθηκαν 4 σημαντικές εισηγήσεις. Η πρώτη εισήγηση είχε τίτλο «Εποπτικά όργανα ελέγχου νομιμότητας των πράξεων των Δήμων & αρμοδιότητες αυτών. Έλεγχος εισπράξεων εσόδων, δαπανών και συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο». Εισηγητής ήταν ο κ. Γεώργιος Κούρτης,  Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ε.Τ., ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων, ότι για πρώτη φορά με το Νέο Καλλικρατικό  Νόμο, δημιουργείται Πρόγραμμα Ελέγχου και των Εισπράξεων των Δήμων, ενώ πριν γινόταν έλεγχος μόνο των  δαπανών και μόνο σε Δήμους άνω των 5.000 κατοίκων. Παρέμβαση έκανε ο κ. Κωνσταντίνος Μπακάλης, Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου  του Κράτους Ε.Τ., ο οποίος περιέγραψε με σαφήνεια, τις αρμοδιότητες του νέου θεσμικού οργάνου- Ελεγκτή Νομιμότητας, τα θέματα για τα οποία είναι υπεύθυνος και το πότε υπόκειται και ο ίδιος σε έλεγχο.

Στη δεύτερη εισήγηση με θέμα «To Πρόγραμμα ΕΛΛ.ΑΔ.Α & άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους ΟΤΑ», εισηγητής ήταν ο  κ. Άγγελος Κότιος, Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, ο οποίος ανέφερε τους άξονες και τα υποπρογράμματα του ΕΛΛ.Α.Δ.Α., καθώς και τις οριζόντιες δράσεις του.

 Στην τρίτη εισήγηση με θέμα «Σχεδιάζοντας την Ανάπτυξη: Μεθοδολογικά ερωτήματα και εμπειρικοί προβληματισμοί» εισηγητής ήταν ο κ. Εμμανουήλ Κουτουλάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στον Αναπτυξιακό Προγραμματισμό, με ποια κριτήρια δρα και με τι συνδέεται, καθώς και στις δυνατότητες του Καλλικράτη, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να αναπτύσσεται ο σχεδιασμός, να γίνεται ιεράρχηση των στόχων και να υπάρχει πλήρης διαφάνεια. 

Τέλος, στην τέταρτη εισήγηση με θέμα «Επιχειρησιακά Σχέδια Δήμων: χρησιμότητα, δομή & θεσμικό πλαίσιο», εισηγητής ήταν ο κ. Γεώργιος Γαλανός, Λέκτορας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να γίνεται ένα σωστό οργανόγραμμα στους Δήμους, δίνοντας και το αισιόδοξο μήνυμα ότι υπάρχουν πληθώρα εργαλείων, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν προς την κατεύθυνση υλοποίησης  των σχεδίων αυτών.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο π. Δήμαρχος Ηλιούπολης και Πρόεδρος του ΟΠΣΑ κος Θεόδωρος Γεωργάκης, ενώ η συμμετοχή του κοινού το οποίο κατέκλισε την αίθουσα του ΟΠΕ ήταν καθοριστική για την επιτυχία της Εκδήλωσης

Την Ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων η κ. Ανδρούτσου Μαρία, Δήμαρχος Αγ. Δημητρίου, ο κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς Δήμαρχος Βύρωνα, , ο κ.Σεφτελής Κωνσταντίνος & ο κ. Βασιλείου Ανδρέας Αντιδήμαρχοι Ηλιούπολης, ο κ. Τυρράκης Βάϊος π. Δήμαρχος Αρτέμιδας, ο κ. Αναγνώστου Ιωάννης π. Δήμαρχος Ηλιούπολης, ο   κ. Χριστοφιλάκης Ευάγγελος π. Δήμαρχος Λιοσίων ο κ. Χατζηλέρης Κυριάκος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμων Φυλής-Λιοσίων, ο κ. Παρασκευάς Γιαννόπουλος Δημοτικός Σύμβουλος και  π. Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης και πολλοί άλλοι εξέχοντες φίλοι του ΟΠΣΑ.

 

Τους ευχαριστούμε όλους για τη συμμετοχή τους. Η επόμενη ομιλία- συζήτηση του Ομίλου θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιουνίου με θέμα: Την Ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Πληροφορίες για τις δραστηριότητές μας αλλά και στοιχεία επικοινωνίας θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας : www.opsa.gr  & στα τηλ. 210 9922301

 

                 

 

 

 

                 

 

                

 

               

                                                

                                                                                                     

 

 

          Όμιλος Προετοιμασίας Στελεχών Αυτοδιοίκησης (Ο.Π.Σ.Α.)

Οδός Σκρά 14-16 Ηλιούπολη-Τ.Κ163 46-Τηλ:2109922301Fax210 9733.813

Email:opsa@gmail.com

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 6/4/2011

 

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή ενεργών πολιτών  ιδιαίτερα νέων, πραγματοποιήθηκε στις 6/4/2011, η Δεύτερη Ομιλία του Ε΄ Κύκλου  εκδηλώσεων  του Ομίλου Προετοιμασίας Στελεχών Αυτοδιοίκησης (Ο.Π.Σ.Α) με θεματική ενότητα: «Νέες αρμοδιότητες των Δήμων σύμφωνα με  τον Νόμο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ. Καταστατική θέση των αιρετών».

            Στη διάρκεια της ομιλίας - συζήτησης αναπτύχθηκαν δύο σημαντικές εισηγήσεις. Η πρώτη εισήγηση είχε τίτλο «Τομείς αρμοδιοτήτων. Πρόσθετες αρμοδιότητες σύμφωνα με το  Νόμο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ και βασικές αρχές Διοίκησης».  

Εισηγητής ήταν ο Πρόεδρος του ΟΠΣΑ, π. Δήμαρχος Ηλιούπολης κ. Θεόδωρος Γεωργάκης, ο οποίος χαρακτήρισε το νέο Νόμο ως μια δυναμική διαδικασία αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων, τις οποίες και ανέφερε περιληπτικά. Τούτο σημαίνει ότι το Κράτος πρέπει να έχει επιτελικές και εποπτικές λειτουργίες. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις 250 νέες αρμοδιότητες, που μεταβιβάζονται στους Δήμους, σε πολλούς τομείς.Επίσης τόνισε ότι καθοριστικό ρόλο θα παίξουν ο Προγραμματισμός, η Οργάνωση, η Διεύθυνση, ο Έλεγχος και η συμπεριφορά όσων υπηρετούντους νέους Δήμους, της οποίας παρέθεσε τα κυριότερα χαρακτηριστικά.

Στη δεύτερη εισήγηση με θέμα «Καταστατική θέση των αιρετών της Αυτοδιοίκησης», εισηγητής ήταν ο  κ. Κωνσταντίνος Μπακάλης, επί τιμή Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου  του Κράτους.

Ο κ. Μπακάλης διευκρίνισε το ποιοι είναι οι αιρετοί, πώς εκλέγονται, ποια είναι τα προνόμια και οι υποχρεώσεις τους, καθώς και τι σημαίνει καταστατική θέση. Αναφέρθηκε στις αξιοσημείωτες διαφοροποιήσεις του νέου Νόμου, στην πειθαρχική ευθύνη των αιρετών, στις ποινές που τους επιβάλλονται και από ποιόν, πότε προβλέπεται παύση των αιρετών, κ.ά. Έκλεισε την εισήγησή του ευχόμενος να επιτύχει ο νέος θεσμός λέγοντας όμως πως πρωτίστως θα πρέπει να κριθεί στην πράξη.

Την Κυριακή 10 Απριλίου και ώρα 11.00 π.μ., ο Ο.Π.Σ.Α. συμμετείχε στην Ημερίδα που διοργανώθηκε από το Δήμο Καρύστου,  στην Κάρυστο - Γιοκάλειο Ίδρυμα-, με θέμα «Πρόγραμμα Καλλικράτης – Βασικές έννοιες του Νέου Νόμου για την Αυτοδιοίκηση». Ομιλητές ήταν  ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δημάρχων Αττικής κ. Παύλος Καμάρας , ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Δήμου Φωκίδας  κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ιδρυτικό μέλος του ΟΠΣΑ κα Λαμπρινή Τασούλα, γεωπόνος και ο Δήμαρχος του Καλλικρατικού Δήμου Καρύστου κ. Νίκος Μανώλης.

 Ο ΟΠΣΑ θα συνεχίσει τις ομιλίες του και σε άλλους Καλλικρατικούς Δήμους της Ελληνικής Επικράτειας.