Δελτίο Τύπου

24/2/2016

 

«H ελληνική παράδοση, ως ασφαλής παρακαταθήκη και φάρος για το μέλλον και για τη διαρκή δημιουργία πολιτισμού - ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης» ήταν το θέμα της εκδήλωσης του Ομίλου Προετοιμασίας Στελεχών Αυτοδιοίκησης, (ΟΠΣΑ), που πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου Ηλιούπολης.

Οι εκλεκτοί εισηγητές κ.κ. Χαράλαμπος Κυραϊλίδης, καθηγητής –ιστορικός, πρόεδρος Ένωσης Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Ελλάδος, Δήμητρα Ιωάννου,  συγγραφέας – λογοτέχνης και Βάσω Σωτηρίου-Κουτουλάκου, διευθύντρια Παιδείας & Διά Βίου Μάθησης Δήμου Πειραιά, ανέλυσαν το ρόλο της παράδοσης στη ζωή μας και τη σημασία της για το παρόν και το μέλλον μας. Ξεχωριστή νότα στην εκδήλωση έδωσαν οι χορευτές του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού  Συλλόγου «ΑΓ.ΜΗΝΑΣ»            Κερατσινίου, που χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς της Θράκης με τις υπέροχες τοπικές φορεσιές τους.

Την αναγκαιότητα διαφύλαξης και προβολής των παραδοσιακών μας στοιχείων τα οποία αποτελούν διδάγματα για την εθνική μας επιβίωση και προκοπή, επεσήμανε ο κ. Κυραϊλίδης, τονίζοντας πως δεν αποτελεί δείγμα προόδου η περιφρόνηση των παραδόσεων και των εθνικών μας συμβόλων. Από την πλευρά της, η κυρία Ιωάννου υπογράμμισε πως τα ήθη και τα έθιμα, μέσω της επαναληπτικής τους φύσης, συνεισφέρουν στην αίσθηση ένταξης του ατόμου στο σύνολο και καθορισμού της ταυτότητάς του, στοιχεία που αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διατήρηση της ψυχικής του υγείας. Τόνισε, ωστόσο, πως σεβασμός στην παράδοση δεν σημαίνει τυπολατρία. Κλείνοντας τον κύκλο των εισηγήσεων, η κυρία   Σωτηρίου-Κουτουλάκου τόνισε πως η κεντρική εξουσία και ιδιαίτερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχουν δώσει την πρέπουσα σημασία στη χάραξη μακρόπνοων πολιτικών για τη στήριξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της λαϊκής μας παράδοσης, επισημαίνοντας πως η προβολή της ιδιαιτερότητας κάθε περιοχής και η διατήρηση των ιστορικών μας μνημών αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις εξέλιξης. Αυτό το σημαντικό ρόλο μπορεί να παίζει διαρκώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Θεόδωρος Γεωργάκης, δικηγόρος   Παρ΄ Αρείω  Πάγω, π. Δήμαρχος  Ηλιούπολης  και  πρόεδρος  του  ΟΠΣΑ τόνισε πως η παράδοση & ο πολιτισμός μας αποτελούν τον πυλώνα, τον ακρογωνιαίο λίθο, το αγκωνάρι πάνω στα οποία στηρίζεται η οικογένεια, η κοινωνία, η πατρίδα, η χώρα, το έθνος και ασφαλώς οι αρχές και οι αξίες που είναι άκρως αναγκαίο να διέπουν τη ζωή και τη σχέση των ανθρώπων στο παρόν και το μέλλον. Υπερθεμάτισε επίσης σχετικά με το ρόλο που οφείλει να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη διαφύλαξη και τη στήριξη της παράδοσης, ιδιαίτερα στους καιρούς της οικονομικής αλλά και πολιτιστικής κρίσης,  που διανύουμε.

Την εκδήλωση παρουσίασαν οι κυρίες Άννα Παπαϊακώβου, δικηγόρος  και Λαμπρινή Τασούλα, Γεωπόνος ιδρυτικά μέλη του  ΟΠΣΑ.

Μεταξύ των παρισταμένων ήταν: ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Σπυρίδων Κατραμάδος, και άλλοι εκπρόσωποι της Εκκλησίας,  ο κ. Γεώργιος Σανιδάς, Εισαγγελέας            Αρείου Πάγου ε.τ. ο κ. Γεώργιος Κούρτης, Πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου ε.τ., ο κ. Κωνσταντίνος Μπακάλης Πρόεδρος ΝΣΚ ε.τ. ο κ. Γεώργιος Μποροδήμος, Αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου, ε.τ., ο κ. Γιάννης Γκογκοζώτος, Στρατηγός ε.α.  ο κ. Παναγιώτης Πατσαβός, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος, εκπρόσωπος της Περιφερειάρχου Αττικής κ. Ρένας Δούρου, ο κ. Κωνσταντίνος Σεφτελής, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ηλιούπολης , ο κ. Δημήτρης Πανταζόπουλος , επικεφαλής της Παράταξης «Ενωτικό Αυτοδιοικητικό Κίνημα» η κ. Αργυρώ Πίκουλα, Δημοτική Σύμβουλος – Επικεφαλής της Παράταξης «Ανεξάρτητη Κοινωνία Πολιτών», Αντιπροσωπεία από τη Σιβιτανίδειο Δημοσία Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων αποτελούμενη από τους κ. κ. Γεώργιο Κοτονιά,  Βασιλική Ζαφείρη, Μαρία Απέργη, Θεοχάρη Θεοχαρόπουλο, Χρήστο Κουτουλάκο, Ιωάννη Τενέδιο  κ.ά.

 

Επίσης παρέστησαν Πρόεδροι Πολιτιστικών Συλλόγων της Ηλιούπολης και άλλων Δήμων, καθώς και εκπρόσωποι μαζικών φορέων δράσης (Σωματείων, Συνδέσμων, Ενώσεων κλπ)