e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Δελτίο Τύπου

30/5/16

«Η Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση και ο ρόλος της στην ανάπτυξη των Τοπικών Κοινωνιών ειδικότερα και της οικονομίας της χώρας μας γενικότερα», ήταν το θέμα της εκδήλωσης του Ομίλου Προετοιμασίας Στελεχών Αυτοδιοίκησης, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27/05/16, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης.

Ο πρώτος εισηγητής, Δρ Σαράντος Ψυχάρης, καθηγητής της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ), στην εισήγησή του με θέμα «Η Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση και ο ρόλος της στην ανάπτυξη και την οικονομία», αναφέρθηκε στη σημασία της διδασκαλίας της Υπολογιστικής Επιστήμης και του STEM (Size Technology Engineer Mathematics) στο πλαίσιο της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Πρότεινε τη δημιουργία νέων αναλυτικών προγραμμάτων με δυνατότητα αύξησης των δεξιοτήτων των μαθητών, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία η εκπαίδευση να γίνει οδηγός της ανάπτυξης.

Από την πλευρά του, ο κ. Κωνσταντίνος Ανδριανουπολίτης,   εκπαιδευτικός-ερευνητής, πρόεδρος της Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΤΕΚ), αναφέρθηκε στην «Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, ως μοχλός ανάπτυξης στις τοπικές κοινωνίες». Ο ομιλητής αφού υπογράμμισε τη δυναμική του πτυχίου των ΕΠΑΛ στο χώρο εργασίας, επισήμανε, πως κράτη με υψηλό ποσοστό μαθητών στην επαγγελματική εκπαίδευση έχουν ισχυρή οικονομία και χαμηλά επίπεδα ανεργίας. Αναφέρθηκε, επίσης, στο πρόβλημα της χρηματοδότησης των εργαστηρίων της τεχνικής εκπαίδευσης, προτείνοντας λύσεις σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Την «ιστορία της Τεχνικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα» ανέλυσε ο κ. Χρήστος Κουτουλάκος, διευθυντής 2ου ΕΠΑΛ Σιβιτανιδείου                      Δημόσιας Σχολής Τεχνών & Επαγγελμάτων.  Αναφέρθηκε σε όλους τους ιστορικούς σταθμούς της ΤΕΕ, δίνοντας έμφαση στην ίδρυση της Σχολής Καλών Τεχνών και του Πολυτεχνείου και στην ίδρυση των Πρακτικών Σχολείων από τον Βενιζέλο, της Δημόσιας Ναυτικής Σχολής Πειραιώς κ.λ.π.. Στη συνέχεια παρουσίασε  ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο της Σιβιτανιδείου Σχολής, υπογραμμίζοντας το ρόλο,  που έχει παίξει στην πορεία της Τεχνικής Εκπαίδευσης στη χώρα μας καθώς και το κύρος της ως Κοινωφελές Τεχνικο-επαγγελματικό Ίδρυμα Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Στην παρέμβασή της, η κυρία Λαμπρινή Τασούλα, γεωπόνος-εκπαιδευτικός, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα βελτίωσης των διδακτικών συγγραμμάτων των ΕΠΑΛ, ενώ τόνισε τη συμβολή της τεχνικής εκπαίδευσης στη ανάπτυξη του πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα της χώρας μας.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Θεόδωρος  Γεωργάκης,  δικηγόρος Παρ΄ Αρείω Πάγω, π. Δήμαρχος  Ηλιούπολης  και  Πρόεδρος  του ΟΠΣΑ και παρουσιάστρια η κυρία Άννα Παπαϊακώβου, δικηγόρος  και Ιδρυτικό Μέλος ΟΠΣΑ.

Στο σύντομο σχολιασμό του ο Πρόεδρος του ΟΠΣΑ , κ. Θεόδωρος Γεωργάκης, επεσήμανε: «Τα σχολεία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα ασφαλώς και θα πρέπει να έχουν σχέση με το επάγγελμα. Ο «επαγγελματισμός» και η «εργασία» δεν πρέπει να μείνουν συνώνυμα της εκμετάλλευσης και του πρακτικισμού γιατί έτσι επέρχεται ψυχική και κοινωνική παγίδευση. Θα πρέπει το σχολείο να γυρίζει γύρω από την εργασία , όπως η γη γύρω από τον ήλιο!

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες π. Διονύσιος Χαμαλάκης & π. Σπυρίδων Κατραμάδος, Ιερατικός Προϊστάμενος του Ι.Ν Κοιμήσεως Θεοτόκου Ηλιούπολης, ο Αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου, κ. Γεώργιος Μποροδήμος, ο Δήμαρχος Άνω Λιοσίων κ. Ευάγγελος Χριστοφυλλάκης με τον Αντιδήμαρχο κ. Κυριάκο Χατζηλέρη,  ο Αντιδήμαρχος Δάφνης κ. Αλέξανδρος Λιακόπουλος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ Ηλιούπολης, κ. Κώστας Σεφτελής, ο επικεφαλής της Δημ. Παράταξης «Ηλίου-Πόλις», κ. Χρήστος Κοκοτίνης, ο επικεφαλής της Δημ. Παράταξης «Ενωτικό Αυτοδιοικητικό Κίνημα», κ. Δημήτρης Πανταζόπουλος,  η επικεφαλής της Δημ. Παράταξης «Ηλιούπολη Ανεξάρτητη Κοινωνία Πολιτών», κ. Αργυρώ Πίκουλα, ο επικεφαλής της Δημ. Παράταξης «Ηλιούπολη πάμε μπροστά», κ. Τάσος Ευσταθίου, η Αντιπρόεδρος του Νομικού Προσώπου ΚΑΦΑΔΗΛ , κ. Δήμητρα Κορμά, ο Στρατηγός ε.α κ. Γιάννης Γκογκοζώτος, ο π. Γεν. Διευθυντής της ΣΔΣΤΕ κ. Δημήτριος Μιχαλολιάκος , αντιπροσωπεία Καθηγητών της ΣΔΣΤΕ , πλήθος νεολαίας και άλλων πολιτών.