ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Σκρα 14-16 Ηλιούπολη - Τ.Κ. 163 46 - Τηλ.: 210 9922.301

Fax: 210 9733.813

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 

Δελτίο Τύπου

 

15 Νοεμβρίου 2017

 

Το παρόν και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης

στο επίκεντρο της εκδήλωσης του ΟΠΣΑ

 

«60 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης: το παρόν και το μέλλον της Ε.Ε.» ήταν το θέμα που απασχόλησε την εκδήλωση του Ομίλου Προετοιμασίας Στελεχών Αυτοδιοίκησης, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης του Δήμου Ηλιούπολης.

Τη ιδιαίτερα επίκαιρη και καθοριστική για το μέλλον της χώρας μας θεματική ενότητα ανέπτυξαν δύο έγκριτοι καθηγητές Πανεπιστημίου: ο κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος, καθηγητής του δικαίου της Ε.Ε. στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ένωσης Ευρωπαϊκού Δικαίου και ο κ. Δονάτος Παπαγιάννης, καθηγητής Δημόσιας Διοίκησης και Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Η προσέλευση διακριτών και διακεκριμένων προσωπικοτήτων καθώς και συνολικά των φίλων του Ομίλου και η συμμετοχή στη συζήτηση που ακολούθησε μετά τις άκρως ενδιαφέρουσες και εμπεριστατωμένες εισηγήσεις των καθηγητών ήταν ενδεικτικές του ενδιαφέροντος, που τρέφουν οι πολίτες για το παρόν και το μέλλον της ΕΕ.

Ο κ. Κανελλόπουλος αφού έκανε αναδρομή στη δημιουργία των τριών Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΕΟΚ,ΕΚΑΧ,ΕΚΑΕ) τη δεκαετία του ’50 από ένα σκληρό πυρήνα κρατών, ανέφερε πως τα δύο κύρια χαρακτηριστικά τους ήταν η εκούσια και ειρηνική διαδικασία ενοποίησης των κρατών και ο υπερεθνικός τους χαρακτήρας. Αποτιμώντας την πορεία της διευρυμένης ΕΕ μέχρι σήμερα, τόνισε πως στα μεγαλύτερα επιτεύγματά της συγκαταλέγονται η πρωτοφανής περίοδος ειρήνης διάρκειας 70 ετών, η ευημερία και η αλληλεγγύη των κρατών-μελών που συμμετέχουν, η δημιουργία μιας εσωτερικής αγοράς 500 εκατομμυρίων πολιτών με συνολικό ΑΕΠ μεγαλύτερο των ΗΠΑ, η δημιουργία της ΟΝΕ και του Ευρώ, οι Κοινές Πολιτικές της (Αγροτική και Εμπορική), καθώς και οι Περιφερειακές Πολιτικές και οι Πολιτικές Αναδιάρθρωσης. Ο κ. Κανελλόπουλος τόνισε πως η ΕΕ αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο εκπροσωπώντας το 18% του διεθνούς εμπορίου και πως η Ελλάδα έχει λάβει μέσα σε 36 χρόνια ως κράτος-μέλος ένα τρισεκατομμύριο ευρώ σε επιχορηγήσεις.

Από την πλευρά του, ο κ. Παναγιάννης τάχθηκε υπέρ της τάσης για «περισσότερη Ευρώπη», πιο ισχυρή ΕΕ, που, όπως υποστήριξε, συμφέρει τη χώρα μας, στο πλαίσιο του αγώνα για μια πολιτική Ευρώπη, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει κατ’ αρχήν μεγαλύτερες υποχωρήσεις στην εθνική κυριαρχία των κρατών-μελών η οποία όμως ανακτάται με τα ευρύτερα οφέλη κυρίως σε θέματα ασφάλειας της χώρας. Χαρακτήρισε την αποχώρηση της Μ.Βρετανίας από την ΕΕ ως «μεγάλη ήττα» αλλά ταυτόχρονα και «μεγάλη ευκαιρία για το επόμενο βήμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης χωρίς τις βρετανικές αντιδράσεις». Όπως υπογράμμισε, γαλλογερμανικός άξονας πρέπει αναπόφευκτα να είναι παρών στις εξελίξεις αλλά και τα μικρότερα κράτη «να ακούγονται, να εκφράζουν τις απόψεις τους, και να υψώνουν τις φωνές τους όπου υπάρχει εθνικό συμφέρον». Τέλος, τάχθηκε υπέρ μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων, ως αναγκαία εξέλιξη για να γίνουν τ’ απαραίτητα βήματα προς τα μπρος, θεωρώντας πιθανότερο σενάριο για το μέλλον της ΕΕ «αυτοί που θέλουν περισσότερα να κάνουν περισσότερα, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα για τα κράτη-μέλη, που προσωρινά δεν μπορούν αλλά επιθυμούν ν’ ακολουθήσουν αργότερα».

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος και ιδρυτής του ΟΠΣΑ, δικηγόρος Παρ΄ Αρείω Πάγω, κ. Θεόδωρος Γεωργάκης, ο οποίος έδωσε το στίγμα των επόμενων εκδηλώσεων του Ομίλου και παρουσιάστρια ήταν η κ. Άννα Παπαϊακώβου, δικηγόρος και ιδρυτικό Μέλος ΟΠΣΑ.

Στην εκδήλωση παρέστησαν:

Εκπρόσωποι της Εκκλησίας, των Δικαστικών Αρχών, της Αυτοδιοίκησης, της Δημοσιογραφίας, της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, των Ανεξάρτητων Αρχών, της Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, πολλών φορέων μαζικής δράσης. Νέοι και νέες καθώς και πλήθος κόσμου διαφόρων επαγγελμάτων.

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολούθησαν τις δύο εισηγήσεις των προαναφερθέντων εισηγητών. Έγιναν ερωτήσεις και τοποθετήσεις με ανάπτυξη υψηλού επιπέδου και ιδιαίτερα χρήσιμης συζήτησης για το φλέγον θέμα της Ευρωπαϊκης Ένωσης συνολικά.