Τελευταίες Ανακοινώσεις

 

 

 

O ΟΠΣΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΟΤΙ Η ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ 4/11/2015 ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ, ΕΝΟΨΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΟΙΝΗΣ

ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΜΕ ΑΛΛΟ ΦΟΡΕΑ ΚΑΙ ΜΕ ΘΕΜΑ:"Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΣΦΑΛΗΣ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΚΑΙ ΦΑΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ".

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ " ΟΚΤΩ  ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ , ΟΚΤΩ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ" με σύντομες αναφορές , σκέψεις & προτάσεις.

Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΑΥΤΗΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΘΑ ΑΝΑΡΤΗΘΕΙ ΣTO SITE MAΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.

 

 

Ο ΟΠΣΑ συμμετείχε στο 7ο FORUM ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, που πραγματοποιήθηκε στην Αίγινα 10 & 11 Οκτωβρίου με θέμα:

"ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ". Ο Πρόεδρος του ΟΠΣΑ και Αντιπρόεδρος της ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ, κ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ, έκανε

την παρακάτω παρέμβαση σε σχέση με το θέμα του  FORUM.

 

"Κατ’ αρχάς να επισημάνω ότι η σημασία του FORUM είναι πολυδιάστατη.

Αναδεικνύεται το όλο ζήτημα  από την πραγματική του σκοπιά.
Αναλύεται από εκλεκτούς ομιλητές και ακούγονται σκέψεις, απόψεις, προτάσεις προς την κατεύθυνση της κατά το δυνατόν καλύτερης προσέγγισης,  επαναπροσδιορισμού, σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων ρεαλιστικών και εφαρμόσιμων.

Επισημαίνω ότι αναδεικνύεται από εκείνη τη σκοπιά της Αυτοδιοίκησης, η οποία παίζει τον πρωταρχικό ρόλο στην αντιμετώπιση του,  αφού η Τ.Α κινείται στα πλαίσια λειτουργίας της πόλης, της υπόστασης του πολίτη , που κατοικεί σ’ αυτή και του προβλήματος της καθημερινότητας του,  αφενός άμα και της προοπτικής της επόμενης μέρας αφετέρου.

Αναμφίβολα η Αυτοδιοίκηση και ως εγγύτερη  στον πολίτη «Εξουσία» -πιο ορθά θα έλεγα ως εγγύτερη στον πολίτη  δημόσια υπηρεσία,   καλείται να επιλύσει ή να σχεδιάσει  και να πραγματοποιήσει μεσοπρόθεσμα καλύτερες προοπτικές επίλυσης αυτού του φαινομένου ασφαλώς με προϋποθέσεις, που  δεν εξαρτώνται μόνο από την Τ.Α αλλά από διάφορους φορείς, για τους οποίους  γίνεται λόγος πιο κάτω σε τούτη τη παρέμβασή μου.

Αναμφίβολα αυτό το μείζονος σημασίας  θέμα «ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ –ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ» , φέρει ανατροπές με συνακόλουθες συνέπειες πάσης φύσεως.

Στις πόλεις η παγκοσμιοποίηση και οι δημογραφικές αλλαγές έχουν δημιουργήσει εδώ και καιρό μια κατάσταση , που λίγο έχει να κάνει με την παραδοσιακή εικόνα της πόλης ως «καλά καθορισμένου βιότοπου όπου για αιώνες αναπτυσσόταν μια αρμονική σχέση μεταξύ του συμπαγούς κέντρου και της χαλαρής περιφέρειας σε συνδυασμό με μια κοινωνική και λειτουργική ανάμειξη εντός των μεμονωμένων συνοικιών. Η μετανάστευση και η κάθε είδους κινητικότητα  έχουν αλλάξει ριζικά τις πόλεις και τη μορφή τους».

Με αφορμή την ημερίδα «Άσυλο και Μετανάστευση» , που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το Μάρτιο του 2013 , ο επικεφαλής της Δ/νσης Μετανάστευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης , Μάρκους Ζέγκερ (Μαrcus Jaeger), μίλησε για το χάσμα , που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Μεταναστευτική Πολιτική και στα ελληνικά δεδομένα, άλλα και για τις προοπτικές ανάπτυξης  μιας βιώσιμης ένταξης των μεταναστών.

Αυτή η πραγματικότητα πρέπει να ληφθεί υπόψη κυρίως για σχεδιασμό μεσομακροπρόθεσμο.

α) Αλήθεια πώς  αντιμετώπισε το Κράτος αυτό το πρόβλημα από τη στιγμή, που πρωτοεμφανίστηκε;

β) Πώς το αντιμετώπισε η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση;
γ) Ποιος είναι ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης και πώς στηρίχθηκε για να παίξει αυτό το ρόλο;

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα δεν είναι τωρινό. Ανέκυψε έντονα πριν 25ετία με την κατάρρευση των καθεστώτων των χωρών της πρώην Ανατολικής Ευρώπης. Υπήρξε επιδείνωση με τους πολέμους και τις εμφύλιες συρράξεις σε Ιράκ, Λιβύη, Συρία, Πακιστάν, Αφγανιστάν και όχι μόνο.

Το βάρος έπεσε στην Ελλάδα κυρίως, αλλά και στην Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα κλπ.

Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα είναι αποδεδειγμένες στην πράξη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόβλεψε, δεν σχεδίασε, δεν επίλυσε.

Η Ελλάδα δυστυχώς με τους εκάστοτε Κυβερνώντες προσπαθούσε πρόχειρα και σπασμωδικά να «ακουμπάει» αυτό το ζήτημα , που ήταν δύσκολο και έγινε επικίνδυνο χωρίς ποτέ μέχρι σήμερα να το αντιμετωπίζει σοβαρά και με τις προεκτάσεις που έχει.

Η Αυτοδιοίκηση το ίδιο. Βέβαια μόνη της και χωρίς την άμεση συνεργασία – σχεδιασμό με την Κεντρική Διοίκηση  και με χωρίς πόρους.

Έτσι  δεν ήταν δυνατόν να πράξει αυτό, που ήταν αναγκαίο και επιβαλλόμενο για την αντιμετώπιση του προβλήματος αφού αυτή (η Τ.Α) είναι που έρχεται πρώτη αντιμέτωπη με το πρόβλημα. Παραταύτα έδωσε και δίνει ό,τι μπορεί καλύτερο.

Ας μην κρυβόμαστε, το πρόβλημα είναι μείζον και κάθε μέρα, που περνάει χειροτερεύει.

Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι μόνοι μας δεν είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε και πολύ περισσότερο να επηρεάσουμε την δυναμική της μετανάστευσης χωρίς τη βοήθεια , το σχεδιασμό , την συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο.

Είναι σαφές πως πρέπει να ενεργούμε με βάση τις αρχές του Κράτους Δικαίου, μέσα στα πλαίσια των Συνταγματικά κατοχυρωμένων θεμελιωδών δικαιωμάτων μας.

Πρέπει να στηριχθεί και να υποστηριχθεί πρωτίστως η Ελλάδα και Ιταλία στη δημιουργία Ευρωπαϊκών Κέντρων Πρώτης Υποδομής,  στα οποία οι νέο-αφιχθέντες θα καταγράφονται με συνέπεια και τάξη.

Είναι  αυτονόητο πως πρέπει να ενισχυθεί η διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε πραγματικά και με ενίσχυση-προσωπικό της Frontex χωρίς να είναι αρκετό και αυτό. Κατά την άποψή μου πρέπει να υπάρξει μετεξέλιξη σε μια Ευρωπαϊκή υπηρεσία προστασίας των συνόρων.

Είναι κάτι περισσότερο από αναγκαίο να βοηθηθούν  εκείνα τα κράτη , που δέχονται τον μεγαλύτερο όγκο προσφύγων.

Αυτά είναι ασφαλώς, πέραν των παραπάνω αναφερθέντων με πρώτη την Ελλάδα, η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος.

Εκτίμηση μου είναι ότι ο πιο σημαντικός και μακροπρόθεσμος στόχος της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε , πρέπει να είναι η «καταπολέμηση» της προσφυγικής κρίσης στις πηγές της.

Χωρίς την πολιτική-πρωτίστως την βούληση-των «μεγάλων κρατών» της ΕΕ, της Αμερικής και της Ρωσίας για την επίλυση των μεγάλων κρίσεων και συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική, το φαινόμενο του μεταναστευτικού-προσφυγικού θα διαιωνίζεται.

Ασφαλώς η χώρα μας οφείλει και ρόλο να παίξει και υποδομές ανάλογες να κάνει και με κάθε είδους προσφορά-εθελοντική και μη-να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με προμετωπίδα την Αυτοδιοίκηση, που  ήδη πρόσφερε  και εξακολουθεί να προσφέρει καθημερινά μέγιστες υπηρεσίες και καταβάλλει  τεράστιες προσπάθειες και μάλιστα χωρίς πόρους και με τόσο αντίξοες συνθήκες.

Επισημαίνω ότι η όλη στάση μας και η πολιτική μας πάνω σ’ αυτό το καυτό ζήτημα θα έχει απήχηση μακροπρόθεσμα μόνο αν δεν εξαντλήσουμε την προθυμία των πολιτών στη χώρα μας, για εθελοντική βοήθεια. Βέβαια θα υπάρχει αποδοχή και προσφορά μόνο αν δεν παραμελήσουμε τους πολίτες, την ίδια μας τη χώρα και λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τις πραγματικές του ανάγκες και τα πραγματικά του προβλήματα.

Ευχή μου και επιθυμία μου είναι όπως στην Ήπειρό μας την Ευρωπαϊκή, να μη στεκόμαστε και πάλι μπροστά σε ένα θέαμα , που να μας χωρίζουν σύνορα με μπάρες, φράχτες, εθνικοί εγωισμοί κλπ

Η Ε.Ε. ιδρύθηκε με άλλα δεδομένα και ασφαλώς έχει άλλους στόχους .Οφείλει να έχει εκείνους τους στόχους,  που ονειρεύτηκαν και έκαναν πράξη οι πρωταγωνιστές και οραματιστές της για λόγους ιστορικούς , για λόγους προστασίας της Ηπείρου και ασφαλώς των πολιτών της, των Ευρωπαίων πολιτών, στους οποίους συγκαταλέγονται και οι Έλληνες πολίτες.

Μονόδρομος για την Ε.Ε είναι να κατορθώνει να βρίσκει από κοινού κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική σε όλα τα ζητήματα και στο προκείμενο με κοινή πολιτική μεταναστευτικού γενικά-ασύλου κλπ. με κοινό αγώνα κατά των βασικών αιτιών της προσφυγικής κρίσης. Αυτή την άποψη υποστήριξα  πριν δέκα περίπου χρόνια , ως μέλος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ε.Ε. με εισήγηση-ομιλία, στην ολομέλεια αυτής. Την εισήγησή μου, υποστήριξαν όλα τα Κράτη μέλη της Ε.Ε.  χωρίς όμως όπως προανέφερα να ληφθούν υπόψη ο προβληματισμός, οι θέσεις και οι προτάσεις , που αφορούσαν κυρίως το ζήτημα: Μετανάστευση , Άσυλο κλπ

Το θέμα της Τουρκίας και της όλης στάσης της με τους δουλεμπόρους, που οργιάζει η δράση τους στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, δεν πρέπει να μας αφήνει απλούς θεατές. Χρειάζεται δράση και αντίδραση!

Η Ε.Ε συνολικά πρέπει να αντιμετωπίζει τον εαυτό της με ειλικρίνεια, με πράξεις ορατές, χωρίς αυταπάτες.

Η θέση μου για την Αυτοδιοίκηση , που την έχω υπηρετήσει 16 χρόνια ως Δήμαρχος, 12 χρόνια ως μέλος της Επιτροπής Περιφερειών της Ε.Ε και 8 χρόνια ως Πρόεδρος του Ομίλου Προετοιμασίας Στελεχών Αυτοδιοίκησης και ως Αντιπρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων  Αττικής, είναι ξεκάθαρη και φιλτραρισμένη:

Εμπιστοσύνη στην Αυτοδιοίκηση  προπάντων από πλευράς του Κεντρικού Κράτους, όχι ένα βήμα εμπρός και πολλά πίσω. Πόροι και μέσω της Ε.Ε για οργάνωση, σχεδιασμό, δράση και κοινό σχέδιο δράσης Δήμων και Κεντρικής Διοίκησης.

Κέντρα υποδοχής-καταγραφής.

 

Έλεγχος της ολικής εικόνας του φαινομένου, εθελοντισμός με ταυτόχρονη στήριξη και υποστήριξη των δικαιωμάτων του πολίτη-κατοίκου του Δήμου , χωρίς λαϊκισμούς, γιατί  τότε παρατηρείται το φαινόμενο της δήθεν στήριξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με βάση το διεθνές δίκαιο και  ταυτόχρονα παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών , του Δήμου που τους  υποδέχεται με ταυτόχρονες  δυσμενείς συνέπειες του προσφυγικού-μεταναστευτικού σε βάρος των δημοτών-κατοίκων συνολικά.

 

 

 

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

 

Έχουμε την τιμή να σας προσκαλέσουμε την Δευτέρα   21/09/2015 ώρα 19.00, στην       εκδήλωση   του  Ένατου Κύκλου Ομιλιών  Συζητήσεων του Ομίλου μας , με θεματική ενότητα:

«Η συμβολή και ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης στην οδική ασφάλεια, στο βιοκλιματικό σχεδιασμό, στο φωτισμό κτηρίων και στην αποφυγή φωτορύπανσης του περιβάλλοντος»

Θα παρουσιαστούν τρεις εισηγήσεις:

1. «Φωτισμός κτιρίων και αποφυγή φωτορύπανσης του περιβάλλοντος»
Εισηγητής: Ο κ. Στέλιος Ζερεφός, Καθηγητής Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

2. «Βιοκλιματικός σχεδιασμός κτιρίων. Η αναζήτηση της περιβαλλοντικής            ποιότητας»
Εισηγήτρια: Η κ. Ζωή Κοτσάμπαση, Αρχιτέκτων Μηχανικός,

MSC Βιοκλιματικός Σχεδιασμός Πόλεων & Κτιρίων

3.   «Η συμβολή και ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης στην οδική βοήθεια»

Εισηγητής: Ο κ. Βασίλης Χρονόπουλος, π. Αντινομάρχης Αθηνών

και Αντιπρόεδρος του ΟΠΣΑ

 

Η εκδήλωση  θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης (οδός Σ. Βενιζέλου & Μαρ. Αντύπα)

Συντονιστής: Ο   κ.  Θεόδωρος  Γεωργάκης,  Δικηγόρος   Παρ΄ Αρείω

Πάγω, π. Δήμαρχος  Ηλιούπολης  και  Πρόεδρος  του    ΟΠΣΑ

Παρουσιάστρια: Η κ. Βασιλική Ηλιακοπούλου, Ζωγράφος Εκπαιδευτικός και

Ιδρυτικό Μέλος του  ΟΠΣΑ

Ειδική παρέμβαση θα κάνει η κ. Λαμπρινή Τασούλα, Γεωπόνος Μ.Sc.

Εκπαιδευτικός, Υποψήφια Διδάκτορας του Γεωπονικού

Πανεπιστημίου Αθηνών

 


Η παρουσία σας θα  μας δώσει ιδιαίτερη χαρά.

Η είσοδος είναι ελεύθερη

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

 

Έχουμε την τιμή να σας προσκαλέσουμε την Τετάρτη  27/05/2015 ώρα 19.00, στην    ειδική   εκδήλωση   του  Ένατου Κύκλου Ομιλιών  Συζητήσεων του Ομίλου μας , με θεματική ενότητα:

«Προσέγγιση σε μεγάλες μορφές»

Θα παρουσιαστούν δύο εισηγήσεις:

 

1. «Ιερός Χρυσόστομος εξέχουσα μορφή της Εκκλησίας και των γραμμάτων»
Εισηγητής: Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Παπαθανασίου,  Ιεροκήρυκας του Καθεδρικού Ναού των Αθηνών

2. «Μορφές Αγίων στο σύγχρονο χειρουργικό κρεβάτι»
Εισηγητής: Ο κ.  Παναγιώτης Δημακάκος, Ομότ. Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Η εκδήλωση  θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης (οδός Σ. Βενιζέλου & Μαρ. Αντύπα)

Συντονιστής: Ο   κ.  Θεόδωρος  Γεωργάκης,  Δικηγόρος   Παρ΄ Αρείω   Πάγω,

π. Δήμαρχος  Ηλιούπολης  και  Πρόεδρος  του    ΟΠΣΑ

Παρουσιάστρια: Η κ. Λαμπρινή Τασούλα, Γεωπόνος   Αρχιτέκτων τοπίου M.Sc

και Ιδρυτικό Μέλος του  ΟΠΣΑ.

Η παρουσία σας θα  μας δώσει ιδιαίτερη χαρά.

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Έχουμε την τιμή να σας προσκαλέσουμε την Δευτέρα  30.3.2015 και ώρα 19.00 στην Ομιλία- Συζήτηση που επιμελείται  ο Όμιλος Προετοιμασίας Στελεχών Αυτοδιοίκησης (ΟΠΣΑ) με την συνεργασία και στήριξη  του Δήμου Αλίμου.

ΘΕΜΑΤΑ:

1. «Πρόγραμμα «Καλλικράτης». Σκοπός, Λειτουργία στην πράξη –

αγκυλώσεις  , Προοπτικές  και νέες προτάσεις για την αναβάθμισή του».

2. «Κανόνες λειτουργίας Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ),

σύμφωνα με  τις συνθήκες της Ε.Ε – συνέπειες για την Ελλάδα».

ΟΜΙΛΗΤΕΣ:

1. Ο κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου, Πανεπιστημίου Πειραιώς

2. Ο κ. Πάνος Ζυγούρης, Νομικός Σύμβουλος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ)

3. Ο κ. Θεόδωρος Γεωργάκης, Πρόεδρος ΟΠΣΑ, Αντιπρόεδρος Ένωσης Δημάρχων Αττικής, π. Δήμαρχος Ηλιούπολης

Στη συνέχεια  υποβάλλονται  ερωτήσεις και  επακολουθεί συζήτηση.

Η Ομιλία-Συζήτηση θα γίνει στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου  Βασίλη Κατσή (οδός Φαν Βάικ & Λ. Ποσειδώνος)

Συντονιστές: Ο κ. Ανδρέας Κονδύλης, Δήμαρχος Αλίμου και ο κ. Θεόδωρος Γεωργάκης, Πρόεδρος του Ο.Π.Σ.Α ,Αντιδήμαρχος Ένωσης Δημάρχων Αττικής,

π. Δήμαρχος Ηλιούπολης,

Η παρουσία σας θα μας δώσει ιδιαίτερη χαρά.

Η είσοδος είναι ελεύθερη

 

 

Για τον Δήμο Αλίμου Εκ μέρους του Δ.Σ του ΟΠΣΑ

Ο   Δήμαρχος                                                                                                          Ο Πρόεδρος

Ανδρέας Κονδύλης                                                                                    Θεόδωρος Γεωργάκης