Έχουμε την τιμή να σας προσκαλέσουμε την Τετάρτη 11.2.2015 ώρα

19.00, στην   εκδήλωση  για   την  παρουσίαση   του     βιβλίου    Ομιλιών - Σεμιναρίων   2011-2014   του   Ο.Π.Σ.Α,    με   τίτλο:

«Η Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη»

Στην εκδήλωση θα παραστούν και όλοι οι ομιλητές της περιόδου 2011-2014

(σε σύνολο 52 ) των οποίων οι ομιλίες εμπεριέχονται στο παραπάνω βιβλίο.

Σε όλους θα δοθεί από ένα αντίτυπο.

Επίσης στην πρώτη αυτή  εκδήλωση του έτους και όπως έχει πλέον καθιερωθεί θα τιμηθούν τρεις προσωπικότητες  της Ελληνικής Κοινωνίας, εκ των οποίων οι δύο ως  διακεκριμένοι λειτουργοί της Δικαιοσύνης οι κ.κ. Ιωάννης Καραβοκύρης Πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου ε.τ. και νυν Πρόεδρος του Α.Σ.Ε.Π και Ιωάννης Σακελαρίου Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ε.τ. καθώς και από τον χώρο της Ελληνικής Εμπορικής & Βιομηχανικής Αγοράς με μέγιστη προσφορά σ'αυτόν,ο κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, Πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Οι τιμώμενοι στήριξαν από την έναρξη της ιδρύσεως του και εξακολουθούν να υποστηρίζουν το έργο του ΟΠΣΑ, με τον εξαιρετικό, επιστημονικό και ιδιαίτερα ξεχωριστό  λόγο τους, με την ανελλιπή παρουσία τους στις εκδηλώσεις και με κάθε άλλο ευγενή τρόπο.

Η εκδήλωση θα  γίνει  στην αίθουσα θεάτρου του Δημαρχιακού Μεγάρου Ηλιούπολης (διευθ. Πρωτόπαπα & Σοφ. Βενιζέλου 112 )

Η παρουσία σας θα μας δώσει ιδιαίτερη χαρά.

Εκ μέρους του Δ.Σ του ΟΠΣΑ
Ο Πρόεδρος
Θεόδωρος Γεωργάκης
π. Δήμαρχος Ηλιούπολης

Ο Ο.Π.Σ.Α. (Όμιλος Προετοιμασίας Στελεχών Αυτοδιοίκησης) ως ενεργός και ζωντανός φορέας της Αυτοδιοίκησης ειδικότερα   και της Κοινωνίας γενικότερα, στηρίζει την απόφαση του Απόστολου Κακλαμάνη να μην θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 αλλά να παραμείνει πολιτικά και ιδεολογικά ενεργός, και αγωνιστής όπως πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την ενότητα και για  το καλό της πατρίδας

Στις κρίσιμες ώρες που περνά η χώρα, ο Απόστολος Κακλαμάνης, με την απόφασή του αυτή, απέδειξε για μια φορά ακόμη ότι προέχει η ενότητα, η σύμπνοια, το συμφέρον της χώρας και της Δημοκρατίας προέχουν και προτάσσονται  οι αρχές και οι αξίες.

Πάντα ουσιαστικός και ενωτικός, ο Πρόεδρος, παραμένει όρθιος αγωνιστής και μάχιμος, στην κατεύθυνση όχι των προσωπικών συμφερόντων και του «βολέματος», αλλά του συνολικού και κοινωνικού καλού. Στη δημοκρατική παράταξη, την οποία επί σειρά ετών υπηρέτησε πιστά, δημιουργικά και αποτελεσματικά, χωρίς παρεκκλίσεις, εξακολουθεί να λειτουργεί ενωτικά, με ανωτερότητα, χωρίς να παρασύρεται από τη δίνη των καιρών και των καταστάσεων.

Χαιρόμαστε και αισθανόμαστε υπερήφανοι, ως ενεργοί πολίτες και ως Όμιλος,  που -σε βάση εθελοντική και με γνώμονα πάντα την πόλη και τον πολίτη,- υπηρετεί και στοχεύει στο υπέρτατο για την Αυτοδιοίκηση και την Κοινωνία συμφέρον.

Σε συγχαίρουμε Πρόεδρε, σ’ ευχαριστούμε, θα είμαστε πλάι σου, να’ σαι γερός και δυνατός και να συνεχίσεις αταλάντευτα την πορεία που χάραξες και τις αρχές και αξίες, που υπηρετείς όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς πισωγυρίσματα και ιδιοτέλεια.

Εκλεκτά μέλη και φίλοι του ΟΠΣΑ,

Εύχομαι από καρδιάς ο καινούργιος χρόνος να σας φέρει

« ΥΓΕΙΑ , ΔΥΝΑΜΗ, ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ, ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΟΠΗ».

Κι αν μέσα στο διάβα της ζωής μας μερικές φορές φαίνεται δίσεκτος ο χρόνος και κάποιοι μήνες οργισμένοι, να ξέρετε πως όλοι μαζί κοντά είναι αλλιώς….

Το πιστεύω και το αισθάνομαι!!

Είμαστε πολύ σιμά,  ο ένας δίπλα στον άλλο,  στην ίδια σειρά, δεν σκιαζόμαστε!!!

Με καρδιακή-αληθινή Αγάπη

Θόδωρος Γεωργάκης

«ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ: ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ»

Χαιρετίζω την σημερινή εκδήλωση εκ μέρους του Ομίλου Προετοιμασίας Στελεχών Αυτοδιοίκησης (ΟΠΣΑ)
Ο Όμιλος επί 8 συνεχή έτη (Ιδρύθηκε αρχές 2007) με προγραμματισμό  και οργάνωση, σε ετήσια βάση διοργανώνει ομιλίες-συζητήσεις με θέματα, που αφορούν κυρίως την Αυτοδιοίκηση.
Έτσι πιστεύουμε ότι βάζουμε ένα «λιθαράκι» στο οικοδόμημα , που λέγεται Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄Βαθμού και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Β΄Βαθμού.
Με αυτό το δεδομένο, δίνουμε σήμερα και το δικό μας παρόν σ’ αυτή τη σημαντική εκδήλωση και στηρίζουμε με κάθε τρόπο την πρωτοβουλία της Ένωσης Δημάρχων Αττικής (ΕΝ.Δ.Α) για την συνδιοργάνωση  με την  Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) , υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και του Παντείου Πανεπιστημίου.
Το θέμα είναι εξαιρετικά σημαντικό και επίκαιρο όσο ποτέ.
Μετά το 1974 ωρίμασε πλέον στη συνείδηση όλων η ανάγκη ριζικών αλλαγών, δομικής και δραστικής ανασυγκρότησης με τολμηρές και εκτεταμένες αλλαγές στο Σύνταγμα σε πολλά θεσμικά επίπεδα.
Ιδιαίτερη σημασία δίδουμε στο θεσμικό επίπεδο, που αφορά την ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ.
Σήμερα σε μια εποχή έντονης κρίσης θεσμών και αξιών σε εθνικό, αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, όπου η Δημοκρατία απαξιώνεται και οι αξίες υπονομεύονται, τώρα ακριβώς η Αυτοδιοίκηση, που στην πραγματικότητα είναι ο βασικός πυλώνας της Κοινωνίας,  πρέπει να αναβαθμιστεί και να παίξει ακόμα καλύτερα το ρόλο, που της ανήκει και της αξίζει σε όλα τα επίπεδα,  αλλά κυρίως το ρόλο του πρωταγωνιστή άμα και εγγυητή της κοινωνικής σταθερότητας και ισορροπίας, χωρίς αγκυλώσεις και στερήσεις πόρων και δυνατοτήτων για την επίτευξη των σκοπών της.
Τούτο για να επιτευχθεί και εκτός από την συζητούμενη και ασφαλώς αναγκαία Συνταγματική Αναθεώρηση , που θεωρούμε  ότι αποτελεί πρόκληση για την αναβάθμιση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και άλλων θεσμών του Κράτους, χρειάζεται η διαρκής επαγρύπνηση και κυρίως η ενημέρωση του πολίτη κα η προετοιμασία Στελεχών Αυτοδιοίκησης.

Η σταθερή βούληση και επιθυμία μου είναι όπως οι γνώσεις και οι εμπειρίες σημαντικών ανθρώπων, όπως οι ομιλητές μας σήμερα,  να αποτυπώνονται, προσδοκώντας να αποτελέσουν, εκτός των άλλων και  χρήσιμα «εργαλεία» πολιτικού προβληματισμού και ενόψει της Αναθεώρησης.  Προβληματισμού, που θα οδηγήσει και θα ωθήσει τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης στην άσκηση μιας δημιουργικής και αποτελεσματικής πολιτικής, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.
Ιδιαίτερα με ενδιαφέρουν να αναδεικνύονται αφενός οι αρετές , που πρέπει να διαθέτουν οι «δημοτικοί άρχοντες», αφετέρου, να προκύπτει ποιους και τι πραγματικά πρέπει να υπηρετούν μέσα από την άσκηση των καθηκόντων τους, αλλά και το χώρο τον οποίο  καλούνται να αναπτύξουν τις δράσεις τους.
Επίσης εκείνο,  που έχει ως στόχο η εκδήλωσή μας, είναι να πετύχουμε όπως ο λόγος  της Αυτοδιοίκησης μένει  μακριά από την ξύλινη γλώσσα της πολιτικής και να  κατορθώνει να μεταπηδά με άνεση από την θεωρία στην πράξη, από το ιστορικό παρελθόν στην επικαιρότητα, από τον ιδεαλισμό στον πολιτικό ρεαλισμό, αποσκοπώντας στην αφύπνιση του πολίτη μέσα από την καλλιέργεια του ελεύθερου διαλόγου. Κι ο διάλογος οδηγεί στην υπεύθυνη συμμετοχή στα κοινά γιατί «η Δημοκρατία δεν κινδυνεύει μόνο από τους εχθρούς της , αλλά κυρίως  από την ολιγωρία των υπερασπιστών της».
Σε εποχές κρίσιμες όπως η σημερινή , η Δημοκρατία χρειάζεται ικανούς και άγρυπνους υπερασπιστές, πολίτες καλής θέλησης και αξιωματούχους –διοικούντες με ήθος και ανιδιοτελή ζήλο. Η εποχή απαιτεί αφύπνιση και συμμετοχή όχι γκρίνια και μιζέρια. Οφείλουμε να αφυπνιστούμε και να αυτό-προσδιοριστούμε.

Με δεδομένο το γεγονός ότι η Αυτοδιοίκηση έχει σημείο αναφοράς τρεις λέξεις-έννοιες ΤΗΝ ΠΟΛΗ-ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ-ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ , πρέπει να βρίσκεται α) σε διαρκή δυναμική με ανοιχτούς ορίζοντες για όλους και ιδιαίτερα τους νέους β) σε επιβαλλόμενη προσαρμογή επί των νέων δεδομένων και γ) σε εξελικτική πορεία στήριξης με κάθε τρόπο του πολίτη, του ανθρώπου, της πόλης!
Προσωπικά επιθυμώ να ευχαριστήσω τους πέντε (5) εκλεκτούς ομιλητές:
κ. Προκόπη Παυλόπουλο, π. Υπουργό, Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, κ. Θεόδωρο Φορτσάκη, Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,  κ. Ηλία Νικολόπουλο, Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου,  κ. Νικόλαο – Κομνηνό Χλέπα, Καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και  κ. Δονάτο Παπαγιάννη, Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου,
για την άμεση ανταπόκρισή τους στο κάλεσμά μας να συμμετέχουν και να  μιλήσουν στη σημερινή εκδήλωση.
Σας ευχαριστώ όλους για την προσοχή σας.

Θεόδωρος Γεωργάκης
Πρόεδρος ΟΠΣΑ
π. Δήμαρχος Ηλιούπολης

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Ένωση Δημάρχων Αττικής, με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) και τον Όμιλο Προετοιμασίας Στελεχών Αυτοδιοίκησης (ΟΠΣΑ), υπό την αιγίδα του Παντείου Πανεπιστημίου και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) , οργανώνουν ομιλία- συζήτηση με θέμα: «Συνταγματική αναθεώρηση - Πρόκληση για την αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης και των άλλων θεσμών του Κράτους».

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στις 20 Δεκεμβρίου 2014, στην αίθουσα «ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ» του ξενοδοχείου HILTON και ώρα 16.30-19.00

Σας περιμένουμε.